Duurzame rondvaartboot in gebruik genomen tijdens TransFuture Festival

De duurzame rondvaartboot van het Groninger bedrijf Progress Events heeft op 23 juni zijn eerste vaartocht gemaakt. De boot heeft een elektromotor, gecombineerd met lithium-batterijen en een waterstofcel. Hierdoor kan de boot ook op lange afstanden volledig duurzaam varen. Gedeputeerde Patrick Brouns nam de eerste duurzame rondvaartboot van het Noorden officieel in gebruik op het Reitdiep, tijdens het TransFuture Festival in Groningen. 

Volledig duurzaam

Door een combinatie van een elektromotor, batterijen en een waterstofcel kan de boot volledig duurzaam varen. De boot komt te liggen aan de Turfsingel in Groningen. Hier worden de batterijen met zonnepanelen op de historische Tjalk ‘De Rikste’ opgeladen. Tijdens het varen kan worden bijgeladen met de waterstofcel, waardoor de boot veel langere afstanden kan afleggen. De waterstofcel heeft een vervangbare cilinder, zodat niet aan boord getankt hoeft te worden. Daarnaast kan via een eenvoudige app op de smartphone worden bijgehouden hoe ver hij nog kan varen en welke route hij heeft afgelegd.

Delfsail

De rondvaartboot vaart mee tijdens Delfsail en is ook prominent aanwezig tijdens het duurzame Grachtenfestijn eind augustus in Groningen. De boot moet het boegbeeld worden voor de verduurzaming van de rondvaart in Noord-Nederland.

Energy Valley

De boot is mede mogelijk gemaakt Energy Valley, de stichting die zich in het Noorden samen met overheden, bedrijven en kennisinstellingen inzet voor duurzame ontwikkelingen. Aan de boot hebben verschillende regionale midden- en kleinbedrijven (mkb) gewerkt, elk bedrijf vanuit zijn eigen expertise. Zo zijn de unieke lithium-accu en elektromotor afkomstig van het bedrijf De Stille Boot uit het Friese Heeg en de waterstofcel van Holthausen uit Hoogezand, die ook voor de ombouw heeft gezorgd. Het project is door de provincie Groningen ondersteund met een subsidie van 20.000 euro uit het programma ‘Innovatief en Duurzaam MKB Groningen’.

TransFutureFestival

Het TransFutureFestival vindt op 23 en 24 juni plaats op de Zernike Campus Groningen bij EnTranCe, de proeftuin voor toegepast energieonderzoek van de Hanzehogeschool en de Energy Academy Europe. Op het festival staan duurzame energie, innovatie en mkb centraal. Twee dagen lang laten ondernemers, overheden en kennisinstellingen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie zien.