Duurzaam chemiebedrijf Avantium komt naar Delfzijl

Het duurzame chemiebedrijf Avantium vestigt zijn eerste commerciële fabriek in Delfzijl. Dat maakte het bedrijf 8 januari bekend. De fabriek produceert grondstoffen voor groene plastics uit industriële suikers. Volgens Chemport Europe levert de fabriek een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de duurzame industrie in de regio. Bovendien zorgt de vestiging van de fabriek voor 60 nieuwe banen.

Groene plastics

De nieuwe fabriek is gebaseerd op technologie die door Avantium zelf is ontwikkeld. Met die technologie kan het bedrijf plantaardige grondstoffen omzetten in grondstof voor de nieuwe groene plasticsoort PEF.  PEF kan helemaal uit plantaardige grondstoffen gemaakt worden. Deze plasticsoort is goed te recyclen en heeft een betere kwaliteit dan PET-plastic, dat uit aardolie gemaakt wordt. Door de vestiging van de fabriek zet Avantium de stap van proeffabriek naar de productie voor commercieel gebruik. Hiervoor wordt een bedrag van € 150 miljoen geïnvesteerd. Een samenwerkingsverband van regionale financiers heeft samen met de provincie Groningen en Groningen Seaports de intentie uitgesproken om als regio gezamenlijk € 30 miljoen bij te dragen. 

Vergroening van chemie

Gedeputeerde Nienke Homan is blij met de komst van Avantium. "De fabriek zorgt voor werkgelegenheid maar levert ook een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van de industrie. Uiteindelijk moeten we toe naar een duurzaam en circulair industriecluster dat niet meer afhankelijk is van fossiele grondstoffen zoals aardgas. We nemen als Noord-Nederland het voortouw in de vergroening van de chemie."

Over Avantium

Avantium is wereldwijd actief in het onderzoeken, ontwikkelen en op de markt brengen van vernieuwende chemische toepassingen die fossiele grondstoffen vervangen voor hernieuwbare grondstoffen. Het bedrijf heeft al twee proeffabrieken in Delfzijl. De eerste, Dawn, produceert industriële suikers biomassa die niet voor voedsel geschikt is. De tweede proeffabriek maakt uit deze suikers duurzame grondstoffen voor de chemische industrie. Het bedrijf ontwikkelt niet alleen eigen technologie voor duurzame chemie maar doet ook onderzoek in opdracht van andere chemiebedrijven.

Over Chemport Europe

In Chemport Europe werken overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen aan de verduurzaming van de chemie. Binnen de Chemportregio zijn er twee industrieclusters: in Delfzijl, Emmen en Groningen. Chemport Europe heeft de ambitie om het eerste klimaatneutrale industriecluster in Nederland en wellicht Europa te worden.