Drie ton subsidie voor opleidingsprogramma ICT

De Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap, een programma dat het ICT-onderwijs beter moet laten aansluiten op de arbeidsmarkt, krijgt 300.000 euro subsidie van de provincie. Het Noorderpoort heeft hiervoor, samen met de Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen en verschillende andere organisaties een subsidieaanvraag ingediend bij het Regionaal Investeringsfonds MBO (RIF-MBO) van de rijksoverheid. Naar verwachting komen er de komende jaren in Groningen duizenden extra banen bij voor ICT'ers.

Tekorten ICT-sector

Op dit moment zijn er in de ICT-sector al grote tekorten aan personeel. Veel bedrijven hebben moeite om de openstaande vacatures in te vullen. Daarnaast groeit de vraag naar ondernemende en communicatieve ICT'ers. Deze vraag zal alleen maar toenemen, omdat de technologische en digitale ontwikkelingen razendsnel gaan. De snelheid van deze ontwikkelingen is van grote invloed op de ICT-sector en indirect op andere sectoren waar ook veel ICT'ers werken, zoals de zorg, e-commerce, logistiek en landbouw.

Digitaal vakmanschap

De Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap is een programma van en voor de ICT in Groningen. Het wordt een soort broedplaats voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ICT, door de opzet van drie labs: een Kennis Lab (onderzoek en onderwijs), Learning Lab (gepersonaliseerd onderwijs) en een Business Lab (ondernemen in combinatie met leren). De Werkplaats wordt flexibel, gaat de trends volgen met nieuwe technologie├źn en ontwikkelingen en meer samenwerking tussen sectoren. Het project wordt grotendeels gehuisvest in Het Nieuwe Kasteel, een locatie in bezit van Noorderpoort, in het centrum van de stad. Het project start deze zomer en heeft een looptijd van vier jaar. De bedoeling is dat het project in 2022  zelfstandig zonder subsidie kan voortbestaan.

Arbeidsplaatsen

Momenteel zijn er in onze provincie zo'n 19.450 arbeidsplaatsen in de ICT-sector. Hiernaast zijn nog circa evenveel ICT-functies beschikbaar in andere sectoren. Voorspellingen wijzen uit dat de vraag zich tot 2025 gaat uitbreiden naar circa 4.000 banen. Daarnaast is er sprake van een vervangingsvraag van circa 20 procent tot 2025 (deels door de uitstroom van gepensioneerden). Dit komt neer op bijna 8.000 banen.