Drie ton subsidie voor innovatieve en duurzame projecten MKB

Drie midden- en kleinbedrijven krijgen uit het provinciale programma Innovatief en Duurzaam MKB Groningen een subsidie uitgekeerd. Het bedrijf DEOP uit Groningen krijgt 100.000,- euro voor de ontwikkeling van een Prototype biomassaketel geschikt voor de strengere uitstootnormen. Shipyard Constructions uit Hoogezand krijgt 100.000,- euro voor het aanpassen van de scheepswerf zodat hier milieuvriendelijke motoren voor schepen gebouwd kunnen worden. Tot slot gaat er 100.000,- euro naar Embed Engineering voor een aardbevingssensor.

 

Drie midden- en kleinbedrijven krijgen uit het provinciale programma Innovatief en Duurzaam MKB Groningen een subsidie uitgekeerd. Het bedrijf DEOP uit Groningen krijgt 100.000,- euro voor de ontwikkeling van een Prototype biomassaketel geschikt voor de strengere uitstootnormen. Shipyard Constructions uit Hoogezand krijgt 100.000,- euro voor het aanpassen van de scheepswerf zodat hier milieuvriendelijke motoren voor schepen gebouwd kunnen worden. Tot slot gaat er 100.000,- euro naar Embed Engineering voor een aardbevingssensor.

Biomassaketel

DEOP (Duurzaam advies, Energie-, Organisatie- en Projectmanagement) verkoopt biomassaketels en wil zich gaan richten op de aanpassing van bestaande biomassaketels in ons land. Per 1 januari 2015 worden de eisen voor de uitstoot van biomassaketels aangescherpt, terwijl op dit moment geen van de ketels aan deze nieuwe eisen voldoet. DEOP biedt straks de oplossing. 

Shipyard Constructions

Shipyard Constructions Hoogezand Nieuwbouw bv, mede namens Ritsema Verhuur, gaat de werflocatie aan de Scheepsewervenweg in Foxhol aanpassen. Hiermee spelen de bedrijven in op ontwikkelingen rondom schepen die op Liquified Natural Gas (LNG) worden voortgedreven. LNG is een veel milieuvriendelijker alternatief voor aardoliebrandstof. Hiermee heeft de werf de kans om de schepen van de toekomst te kunnen blijven bouwen. 

Aardbevingssensor

De aardbevingssensor is een systeem dat nauwkeurig en goedkoop kan registreren wat de impact van een aardbeving op vastgoed is geweest. Het systeem wordt ontwikkeld en getest in Groningen. Embed Engineering werkt veel met sensortechnologie, bijvoorbeeld voor de berging van schepen. Het systeem is onder meer ingezet na het zinken van het cruiseschip Costa Concordia.

Groot succes

Het subsidieprogramma Innovatief en Duurzaam MKB Groningen bestaat sinds 1 januari 2013 en is een groot succes. In tijden waarin het voor veel ondernemers lastig is om een krediet bij banken te krijgen, is het verstrekken van deze subsidie een belangrijke steun in de rug. Er was drie miljoen euro subsidie beschikbaar. Inmiddels is het budget uitgeput. De lopende subsidieaanvragen worden nog afgehandeld.