Drie miljoen voor bouw nieuw innovatiecentrum op Zernike Campus

Stichting Triade/Hanzeborg krijgt een subsidie van bijna drie miljoen euro van de provincie voor de bouw van een nieuw innovatiecentrum op de Zernike Campus in Groningen. Het nieuwe gebouw biedt plaats aan laboratoria en kantoren voor bedrijven op het snijvlak van landbouw en chemie. In het innovatiecentrum kunnen ongeveer 150 mensen aan de slag. De bouw van het centrum moet volgend jaar starten en voor de zomer van 2018 klaar zijn. In totaal kost de bouw van het centrum bijna 15 miljoen euro.

Bio-economie

Het innovatiecentrum moet een aantrekkelijke vestigingsplaats worden voor vernieuwende bedrijven die zich bezighouden met bio-economie, de benaming voor economische activiteiten volledig gebaseerd op grondstoffen uit gewassen en groene restproducten. Door de bouw van het innovatiecentrum ontstaat een moderne onderzoeksfaciliteit voor bedrijven die actief zijn op het gebied van landbouw en groene chemie.

AVEBE

Door de locatie op de Zernike Campus in Groningen staat het centrum tussen allerlei onderwijsinstellingen, zoals de Rijkuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en het Noorderpoortcollege, die gespecialiseerd zijn in dit vakgebied. Onder meer de ontwikkelafdeling van aardappelzetmeelbedrijf AVEBE heeft belangstelling om ruimte in het nieuwe centrum te huren. Doordat AVEBE kiest voor Groningen en niet voor een vestiging elders in Nederland, blijft hierdoor werkgelegenheid voor het Noorden behouden.

De subsidie voor het project komt uit het Rijkseconomisch Programma Zuiderzeelijn (REP-ZZL), een budget bestaande uit de compensatiegelden voor het niet-doorgaan van de Zuiderzeelijn.