Drie Groninger cultuurprijzen: kandidaten kunnen zich nu aanmelden

De provincie Groningen en het Prins Bernhard Cultuurfonds organiseren voortaan samen jaarlijks de uitreiking van de cultuurprijzen in Groningen. Er worden straks drie prijzen vergeven, waarvoor kandidaten zich tot en met 30 augustus kunnen aanmelden. De Groninger Cultuurprijs is en blijft specifiek gericht op professionals. De oude prijzen, de Post Middendorp Opdracht en het Belcampo Stipendium, worden vervangen door één prijs: de Groninger Talentprijs. Daarnaast komt er een Groninger Cultuurprijs voor Amateurs. 

Groninger Cultuurprijs

De Groninger Cultuurprijs is van de provincie en bedoeld voor een persoon, gezelschap of instelling die een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling of zichtbaarheid van de Groninger kunst en cultuur. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5000 met daarnaast een jaar lang ambassadeurschap voor kunst en cultuur in Groningen.

Groninger Talentprijs

De Groninger Talentprijs, eveneens van de provincie, wordt uitgereikt aan een bijzonder talent. De talentprijs bestaat uit een opdracht om met begeleiding van een meester naar keuze een verhaal over Groningen te vertellen. Het vertellen moet breed opgevat worden en kan via verschillende kunstvormen, bijvoorbeeld dans, muziek of beeldende kunst. Deze uitvoering wordt gepresenteerd tijdens de uitreiking van de Groninger Cultuurprijzen. De winnaar van de talentprijs ontvangt € 5000, wordt begeleid door een meester en is een jaar lang ambassadeur voor kunst en cultuur in Groningen.

Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst 

De Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst is van het Prins Bernhard Cultuurfonds en wordt aan een amateurkunstenaar of vereniging uitgereikt die een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd het afgelopen jaar. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5000. De winnaar is een jaar lang ambassadeur voor kunst en cultuur in Groningen. Onze definitie van amateurkunst is dat deze persoon of instelling zich niet beroepsmatig bezighoudt met kunst en cultuur.

Jury

Voor de beoordeling van de aanmeldingen is een jury in het leven geroepen, met leden uit verschillende culturele werkvelden. De jury beoordeelt alle aanmeldingen en stelt per prijs een top 3 samen. Voor 2019 bestaat de jury uit Ilona Duits, Maarten Duijvendak, Harrie van den Elsen, Wilbert van de Kamp, Maria Koijck en Guy Weizman.

Aanmelden

Kandidaten kunnen zich tot en met 30 augustus aanmelden, of dat door anderen laten doen, via het aanmeldformulier. Kijk op www.groningercultuurprijs.nl voor meer informatie.

Aanmelden