Drentse en Groningse scholieren lossen ‘watervragen’ op

Meer dan 200 leerlingen ontmoeten elkaar vrijdag 9 juni in het provinciehuis in Assen. Dan is er het Jeugdwatercongres, een bijeenkomst voor jongeren van het voortgezet onderwijs rond het thema water. Het afgelopen schooljaar werkten ze allen aan een opdracht over een reëel watervraagstuk. Op het Jeugdwatercongres presenteren ze hun oplossingen aan hun opdrachtgevers en elkaar.

Watervragen

De vraagstukken waar ze aan werkten waren heel divers. Ze hadden betrekking op duurzaam waterbeheer; op het zuiveren van water, klimaatbestendig (tegen hittestress) inrichten van een schoolplein, maar gingen ook over hergebruik urine, hergebruik douchewater en het aankleden van de zeedijk. Allemaal ‘watervragen’ waarop de scholieren in het afgelopen schooljaar antwoorden zochten. Met als deadline het Jeugdwatercongres in Assen, waar meer dan 200 leerlingen van zo’n 10 scholen samenkomen.

Virtuele onderwaterwereld

Maar er is meer. Op een speciale info- en doemarkt kunnen ze bijvoorbeeld verschillende smaken van water testen, de onderwaterwereld virtueel ervaren en kennis maken met diverse bedrijven, onderwijsinstellingen en beroepen. Een afwisselend en boeiend programma, waarmee de organiserende partijen jongeren willen interesseren voor de watersector.
Het Jeugdwatercongres wordt georganiseerd door IVN, in samenwerking met de provincies Drenthe en Groningen en de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest.