Dichter Jan-Willem Dijk wint Tine Clevering-Meijer Prijs 2016

Jan-Willem Dijk heeft dit jaar de Tine Clevering-Meijer Prijs gewonnen, voor zijn gedichtenreeks 'Vanaf hier is alles helder'. Dijk (1985) kreeg de prijs uit handen van commissaris van de Koning René Paas, in de Statenzaal van het provinciehuis. De Tine Clevering-Meijer Prijs is een aanmoedigingsprijs, ingesteld door het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen. De commissaris van de Koning is voorzitter van de Groninger afdeling van dit fonds.

Poëzie

Dijk studeerde poëzie aan de Schrijversvakschool Groningen. Hij geeft op verschillende scholen workshops proza schrijven en publiceerde enkele malen in het Hollands Maandblad. Volgens de jury sprong de gedichtenreeks van Dijk er bovenuit. 'In deze reeks is een dichter aan het woord die van zijn belevingswereld unieke poëzie maakt', aldus de jury. De prijs bestaat uit een beeldje van kunstenaar Eddy Roos en een geldbedrag van 5.000 euro.

Tine Clevering-Meijer

Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert bijzondere initiatieven en talent, doormiddel van financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Tine Clevering-Meijer (1914-1981) was het eerste vrouwelijke bestuurslid van het Prins Bernhard Cultuurfonds, afdeling Groningen. De prijs die naar haar vernoemd is wordt ieder jaar toegekend aan personen of instellingen die zich bezighouden met geschiedenis, letteren, kunst, natuur of wetenschap.