De schop als kompas

Woensdag was ik in Garmerwolde, waar 26 boeren aandachtig een ochtend lang luisterden naar wat er bij komt kijken als je wilt omschakelen naar biologische akkerbouw.

 

Woensdag was ik in Garmerwolde, waar 26 boeren aandachtig een ochtend lang luisterden naar wat er bij komt kijken als je wilt omschakelen naar biologische akkerbouw. Het ging om zeer geïnteresseerde akkerbouwers, van wie de meerderheid aangaf serieus na te denken over deze overstap.
De akkerbouwers hoorden van een collega, Jan Willem Bakker, een verhaal uit de praktijk. Bakker is nu 15 jaar biologisch boer. En dat verbaast hem zelf ook, want zei hij:"Toen ik van de landbouw hogeschool kwam had ik er niet zo veel mee." Inmiddels is hij een echte ambassadeur voor de biologische landbouw, gespecialiseerd in bloemkool. Hij legde uit hoe hij samen met zijn vader een bouwplan had ontwikkeld voor hun bedrijf, dat nu 80 hectare groot is. Het verhaal van Bakker was er een van proefondervindelijk leren. Of, zoals Jan Willem: ontdekken wat bij je past.

Elke spreker kreeg op de informatieochtend vragen. Zowel de spreker over marktontwikkelingen, groeiperspectieven, als de adviseur over hoe je een bouwplan ontwikkeld en wat je te doen staat in de periode dat je omschakelt. Ook Bakker kreeg vragen, want wat is er leuker dan van een ervaren collega horen hoe dat nou gaat, bijvoorbeeld hoe je onkruid moet bestrijden. Gebruikt hij biologische bestrijdingsmiddelen? En wat doet hij met nutriënten?

Bakker is geen fan van biologische bestrijdingsmiddelen, zei hij. Hij noemde dat eigenlijk´gangbaar denken'. Je gebruikt het in combinatie met middelen van een fabrikant als Bayer, dus nee: Bakker gebruikt dat niet. En die nutriënten? Ook daar is Bakker niet erg mee bezig. Mijn schop is mijn kompas, zei hij. Ik kijk naar de bodemkwaliteit.
Ik had het kunnen weten, want op een van de eerste plaatjes die hij tijdens zijn inleiding liet zien zagen we een worm. Ik hou erg van wormen, zei hij zonder een krimp te geven. Het paste perfect bij zijn verhaal. Biologisch boeren levert een meerwaarde op, vertelde hij. Financieel, ideologisch maar ook qua grondbewerking.

Na afloop van de sprekers was er een (biologische) lunch en konden de akkerbouwers zich aanmelden voor een keukentafelgesprek met een deskundige. Die bekijkt samen met de boer wat biologisch boeren voor zijn bedrijf betekent. En daarna kan hij zich opgeven voor een cursus, waar ´beginners´ en routiniers zich mengen om van elkaar te leren.
De provincie betaalt het grootste deel van de kosten, om te stimuleren dat Groningen straks meer hectares biologische landbouw  telt. Met wormen.