De provincie Groningen is klaar voor de winter!

Weerdeskundigen voorspellen dit jaar een strenge winter. De provincie Groningen is ervoor verantwoordelijk dat de provinciale wegen begaanbaar blijven wanneer het glad is of sneeuwt. Tot nu toe hebben we nog maar één keer hoeven strooien, maar als die strenge winter eraan komt, dan zijn we daarop voorbereid. We hebben 2.000 ton strooizout in voorraad en we hebben een contract met Akzo dat zij ons 8.000 ton zout moeten leveren. Dat moet voldoende zijn voor een strenge winter.

 

Weerdeskundigen voorspellen dit jaar een strenge winter. De provincie Groningen is ervoor verantwoordelijk dat de provinciale wegen begaanbaar blijven wanneer het glad is of sneeuwt.  Tot nu toe hebben we nog maar één keer hoeven strooien, maar als die strenge winter eraan komt, dan zijn we daarop voorbereid. We hebben 2.000 ton strooizout in voorraad en we hebben een contract met Akzo dat zij ons 8.000 ton zout moeten leveren. Dat moet voldoende zijn voor een strenge winter.

Voldoende zout

De strooiers en de vrachtwagens zijn getest en de loodsen zijn gevuld met strooizout. Gemiddeld strooit de provincie 40 tot 60 keer per jaar. Daarbij wordt dan ongeveer 4000 ton zout gebruikt. De afgelopen twee jaar werd er meer gestrooid dan normaal. Afgelopen winter meer dan 100 keer met in totaal 6000 ton zout. Nu hebben we een contract voor 8000 ton strooizout. Dat betekent dat we over meer dan voldoende zout kunnen beschikken, zelfs wanneer het een heel strenge winter wordt. Als de voorraad dreigt op te raken vult Akzo deze binnen 24 uur weer aan.

Gladheid

De provincie Groningen heeft ongeveer 600 kilometer aan wegen in haar bezit en 250 kilometer fietspaden. Die moeten bij gladheid allemaal gestrooid worden. Bijna 40 medewerkers van de provincie zorgen ervoor dat deze klus geklaard wordt. En als dat niet voldoende is, schakelen we loonbedrijven in.