De Borg Haren en Winkler Prins Veendam winnen Onderwijsprijs

CBS De Borg Haren en OSG Winkler Prins Veendam hebben op 6 november de Onderwijsprijs Groningen 2014 gewonnen. De Borg won de prijs in de categorie basisonderwijs voor de complimentenmachine. OSG Winkler Prins werd winnaar in de categorie voortgezet onderwijs met het technieklokaal TechForFun. De presentatieprijs ging naar het Hogeland College in Warffum, voor de muziekavond. Gedeputeerde Marianne Besselink reikte de prijzen uit.

CBS De Borg Haren en OSG Winkler Prins Veendam hebben op 6 november de Onderwijsprijs Groningen 2014 gewonnen. De Borg won de prijs in de categorie basisonderwijs voor de complimentenmachine. OSG Winkler Prins werd winnaar in de categorie voortgezet onderwijs met het technieklokaal TechForFun. De presentatieprijs ging naar het Hogeland College in Warffum, voor de muziekavond. Gedeputeerde Marianne Besselink reikte de prijzen uit.

Projecten

Op CBS De Borg stond zes weken lang een complimentenmachine met buttons met complimenten daarop. Leerlingen mochten aangeven wie van hun klasgenoten een compliment verdiende. Die leerling mocht vervolgens een button dragen. Alle leerlingen waren na de zes weken een keer aan de beurt geweest. OSG Winkler Prins heeft een technieklokaal ingericht waar leerlingen uit de gehele regio vier maal per jaar een technische opdracht uitvoeren. In het technieklokaal 'TechForFun' worden de leerlingen begeleid door vrijwilligers, vaak gepensioneerde mannen uit de technieksector. Het Hogeland College in Warffum organiseert elke twee jaar een grootse opgezette muziekavond.

Nominaties

Er waren twee projecten op scholen in het basisonderwijs en drie projecten in het middelbaar onderwijs genomineerd. De Onderwijsprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan scholen met vernieuwende onderwijsprojecten. De prijs wordt georganiseerd door het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP), samen met de provincie Groningen. De provinciale onderwijsprijs geldt als voorronde voor de Nationale Onderwijsprijs. De winnaars ontvangen een bronzen beeldje en een nominatie voor de landelijke finale op 25 maart 2015 in Rotterdam. De provincie Groningen stelt een Presentatieprijs beschikbaar voor de beste presentatie tijdens de uitreiking van de Onderwijsprijs Groningen.

Jury

De projecten zijn gekozen door een jury, die bestond uit Sandra Beckerman, lid Provinciale Staten, Mischa van de Berg, hoofdredacteur RTV Noord en Lotus van Nes, projectleider Onderwijsstad Groningen. De jury was zeer te spreken over hoe CBS De Borg het idee van de complimentenmachine onder de aandacht van de media wist te brengen met zelfs een interview in de Telegraaf en de Linda. TechForFun van OSG Winkler Prins maakt jongeren enthousiast voor techniek en werd door de jury een 'overweldigend project' genoemd. Verder was de jury onder de indruk van het zangtalent van de leerlingen van het Hogeland College.