De Blauwe Loper een stap dichterbij

De komst van de Blauwe Loper is weer een stap dichterbij met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst voor de bouw van de brug die Blauwestad en Winschoten straks met elkaar verbindt. Op 5 september zetten RenĂ© Paas (namens de provincie Groningen ) en burgemeester Pieter Smit (gemeente Oldambt) hun handtekening en onthulden het bouwbord. Met de komst van de Blauwe Loper komen bewoners vanuit  Blauwestad gemakkelijker bij de voorzieningen in Winschoten, zoals scholen of winkels. Omgekeerd kunnen inwoners van Winschoten zo sneller naar recreatieve voorzieningen in Blauwestad.

Slim en Groen

De Blauwe Loper wordt met een lengte van 800 meter de langste fietsbrug van Europa. De brug krijgt een beeldbepalend uiterlijk en moet een voorbeeld van duurzaamheid worden. De provincie zoekt voortdurend naar innovatieve en duurzame mogelijkheden om mobiliteit, infrastructuur en het onderhoud ervan slimmer en groener te maken. De Blauwe Loper is een van deze slimme en groene projecten. Door de vernieuwende, slimme vorm van aanbesteden, waarbij de aannemer veel meer meedenkt over de uit te voeren werkzaamheden, dan bij een traditionele manier van aanbesteden, en de keuze om zo veel mogelijk duurzaam materiaal in het ontwerp terug te laten komen. Bij de aanleg van de brug moet rekening worden gehouden met een stuk natuur, dat onderdeel is van het Natuurnetwerk Nederland.

Planning

Dit najaar loopt het traject van de aanbesteding. In het voorjaar van 2018 werkt de aannemer het ontwerp verder uit. Naar verwachting kan de bouw in 2019 beginnen.

Samenwerking

De Blauwe Loper is een gezamenlijk project van de provincie Groningen, gemeente Oldambt en het projectbureau Blauwestad. De provincie draagt 6 miljoen euro bij aan het project, de gemeente 500.000 euro. Meer informatie over het project is te vinden op www.blauwestad.nl.