Op zaterdag 19 maart wordt voor de zevende keer de Dag van de Grunneger toal georganiseerd. Van 11.00 uur tot 16.00 uur vinden verschillende activiteiten plaats in de Groninger Archieven aan het Cascadeplein 4 in Groningen. Tijdens deze dag is er veel aandacht voor de Groninger literatuur. Naast het sprookjesboek Grunneger Grimm van Marten van Dijken verschijnt ook het boekje Voornamen van AlleGroningers (1600–1811) van Siemon Reker.
Groninger literatuur
Er worden verschillende nieuwe Groninger boeken gepresenteerd. Tijdens de opening van de Dag van de Grunneger toal wordt het boek Grunneger Grimm aangeboden aan gedeputeerde Fleur Gräper. Vijftig sprookjes van Grimm zijn in het Gronings vertaald door Marten van Dijken. Ook komt het boekje Voornamen van AlleGroningers (1600–1811) van Siemon Reker uit. Hierin staan alle eerste voornamen van Groningers die geregistreerd zijn in de tijd van even voor 1600 tot in augustus 1811 als de Napoleontische naamgeving officieel ingaat. Het Huis van de Groninger Cultuur geeft speciaal voor deze dag een bundel met Groninger columns uit.
Programma
Het programma is gevarieerd en bestaat uit verschillende onderdelen. Theatermaker Theo de Groot vraagt tijdens een live skype-gesprek aan zijn 70-jarige tante Ria in Amerika of de Groninger taal als moedertaal goed bewaard is gebleven in de familie. Verder zijn er Groninger taalcursussen, een openbare repetitie van theatergroep Waark, optredens van bekende Groninger muzikanten, een taal- en boekenmarkt en verschillende kleine exposities van Drukwerk in de Marge en de Grunneger Grimm illustraties.
Tijdschrift Moi
Vanwege de Dag van de Grunneger toal verschijnt ook dit jaar weer het magazine Moi met interviews en achtergrondverhalen over deze dag. Het magazine is gratis af te halen bij de Groninger Archieven, het VVV in Groningen en de Groninger Forum Bibliotheek.
Huis van de Groninger Cultuur
De Dag van de Grunneger toal wordt georganiseerd door het Huis van de Groninger Cultuur, Groninger Forum Bibliotheek, Stichting t Grunneger Bouk, Bureau Groninger Taal en Cultuur (RUG) en het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven. De toegang is gratis.
Meer informatie en het programma vindt u op www.huisvandegroningercultuur.nl.