Culturele Hoofdstad Leeuwarden krijgt Groninger Culturele Ambassade

Leeuwarden krijgt een Groninger Culturele Ambassade tussen half september en begin november 2018. Hiermee leveren de gemeente en de provincie Groningen een bijdrage aan Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa 2018 (LF2018). In de culturele ambassade laten culturele organisaties, kennisinstellingen en overheden zien wat Groningen heeft te bieden.

Groninger Culturele Ambassade

In de culturele ambassade werken Groninger instellingen op het gebied van kunst en cultuur, wetenschap en overheid samen. Hierbij staan kunst en cultuur centraal, waarbij het thema water en waterstof is. Er worden tentoonstellingen en activiteiten aangeboden voor een gevarieerd publiek. Het Centrum Beeldende Kunst Groningen voert het programma voor beeldende kunst uit, waarbij aandacht is voor de relatie tussen kunst en wetenschap. De Groninger ambassade wordt opgebouwd met Cubestees, de houten kubussen van architectenbureau Onix en Rizoem.

Waste NO Waste Factory

Verder komt er in mei en juni dit jaar het programma Waste NO Waste Factory over de circulaire economie en de impact van design daarop van kunstenares Claudy Jongstra. Deze activiteiten vinden plaats in de Suikerfabriek in Groningen en maken deel uit van Farm of the World, het programma van Claudy Jongstra voor LF2018 in Leeuwarden. In Groningen presenteert Claudy Jongstra haar nieuwe kunstwerk Woven Skin dat laat zien hoe natuurlijke materialen die in de eigen regio worden geproduceerd hergebruikt kunnen worden. Dit draagt bij aan de verduurzaming van de regionale economie. In een laboratorium in de Suiker onderzoekt Jongstra welke meerwaarde design aan het hergebruik van materialen kan toevoegen. Hierbij werkt ze nauw samen met het AOC Terra.