Commissaris op de bres voor Groningers in nieuwjaarstoespraak

De Groningers is onrecht aangedaan met de gaswinning. Ze hebben dan ook recht op een duurzame, veilige en welvarende toekomst. Dat heeft Max van den Berg gezegd tijdens zijn nieuwjaarstoespraak op 4 januari in het provinciehuis. Ondanks de gladheid was de nieuwsbijeenkomst met zo'n 300 gasten goed bezocht.

De Groningers is onrecht aangedaan met de gaswinning. Ze hebben dan ook recht op een duurzame, veilige en welvarende toekomst. Dat heeft Max van den Berg gezegd tijdens zijn nieuwjaarstoespraak op 4 januari in het provinciehuis. Ondanks de gladheid was de nieuwsbijeenkomst met zo'n 300 gasten goed bezocht.

Minder gaswinning

Als het aan de commissaris van de Koning ligt wordt de gaswinning verminderd en uitgesmeerd over een langere periode. Hij vindt dat er gekeken moet worden naar gasimport, bijmenging en energietransitie, zodat er meer tijd en ruimte ontstaat om het aardbevingsgebied te versterken. 'Wees daarbij royaal in budget en in aanpak. Anders heb je het moreel recht verspeeld om hier gas te winnen', aldus Max van den Berg in zijn speech. De Tweede Kamer riep hij op eensgezind achter Groningen te gaan staan en van de gaswinning geen partijpolitiek te maken.

Persoonlijke verhalen

Naast het aardbevingsdossier waren er nog twee andere onderwerpen die de commissaris aansneed in zijn speech: de werkgelegenheid en de vluchtelingenopvang. De drie thema's werden opgehangen aan een aantal persoonlijke verhalen van jonge mensen. De commissaris beschreef de verhalen van een 15-jarige vluchteling uit SyriĆ«, een vmbo-scholier en twee basisschoolleerlingen in het aardbevingsgebied.

De nieuwjaarstoespraak was de laatste van Max van den Berg. Eind maart neemt hij afscheid als commissaris van de Koning.