Commissaris: 'Nationale aanpak nodig bij aardbevingsproblematiek'

De aardbevingsproblematiek in de provincie verdient een breed gedragen nationale aanpak. Het Rijk moet de kant van de Groningers kiezen en een publieke organisatie tot stand brengen, die zorgt voor bouwnormen, arbitrage, dorps- en stadsherstel en steun biedt aan bewoners. Dat benadrukte de commissaris van de Koning Max van den Berg in zijn nieuwjaarstoespraak op 5 januari.

De aardbevingsproblematiek in de provincie verdient een breed gedragen nationale aanpak. Het Rijk moet de kant van de Groningers kiezen en een publieke organisatie tot stand brengen, die zorgt voor bouwnormen, arbitrage, dorps- en stadsherstel en steun biedt aan bewoners. Dat benadrukte commissaris van de Koning Max van den Berg in zijn nieuwjaarstoespraak op 5 januari.

Veiligheid voorop

Niet de schatkist, maar de veiligheid moet voorop staan bij de gaswinning in onze provincie, aldus de Max van den Berg. Volgens hem is daarvoor meer nodig dan wat minister Henk Kamp voorstelt. Verder noemde hij in zijn speech enkele initiatieven die gestart zijn om het leven in het aardbevingsgebied veiliger te maken, zoals de bouw van het aardbevingsbestendige woningcomplex Bederawalda in Bedum.

Bijzonder

In zijn toespraak stond de commissaris ook stil bij de zaken die Groningen bijzonder maken, zoals bijvoorbeeld het muziekevenement Noorderslag, het onderzoek naar duurzame energie van de Energy Academy en de komst van Google naar de Eemshaven. Tot slot riep hij de aanwezigen op om vooral te gaan stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 18 maart 2015.

Lees meer in de volledige nieuwjaarstoespraak van de commissaris.