Chemische industrie in Delfzijl krijgt zestig miljoen

Het Rijk en de provincie Groningen stellen samen zestig miljoen euro beschikbaar voor extra investeringen in de chemische industrie in Delfzijl. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag aan de Tweede Kamer. De steun is een reactie op een actieplan voor de chemische industrie, dat onder leiding van voormalig president-directeur van Shell Nederland Rein Willems is opgesteld.

 

Het Rijk en de provincie Groningen stellen samen zestig miljoen euro beschikbaar voor extra investeringen in de chemische industrie in Delfzijl. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De steun is een reactie op een actieplan voor de chemische industrie, dat onder leiding van voormalig president-directeur van Shell Nederland Rein Willems is opgesteld.

Centraal beheer

Het plan van de werkgroep is ook naar de Tweede Kamer verstuurd. In het plan wordt onder meer voorgesteld het gebruik van infrastructuur rond stoom, water en gas centraal te beheren. Dit bespaart kosten en vergroot efficiënt gebruik. Ook wordt aanbevolen een gezamenlijke investeringsstrategie uit te werken om zo meer bedrijvigheid aan te trekken uit binnen- en buitenland.

Zestig miljoen

Investeringsplannen van bedrijven uit de regio kunnen rekenen op veertig miljoen euro. Het geld is bedoeld om nieuwe plannen voor investeringen een extra steun in de rug te geven. Zo zijn er al voorstellen gedaan voor het vergroten van de productie van chloor en het beter benutten van restgas dat vrijkomt bij chemische processen. Ook zijn er plannen voor een terminal voor het ontvangen van tankers met vloeibaar gas. Verder is er vanuit het Rijk twintig miljoen euro beschikbaar voor het verbeteren van de arbeidsmarkt in de regio.

900 extra banen

Minister Kamp: “De chemische industrie is belangrijk voor Groningen. Het biedt werk aan ruim tweeduizend mensen. Met de steun van het Rijk en de provincie kunnen de bedrijven in de Eemsdelta plannen gaan uitvoeren die de sector sterker maken en zorgen voor nieuwe werkgelegenheid. Volgens inschattingen van de bedrijven zelf kan dit leiden tot 900 extra banen."