Campagne voor veilig fietsen ouderen van start gegaan

Op 6 september is de campagne Fietswijs gestart om veilig fietsen onder ouderen te bevorderen. De laatste tijd vinden er steeds meer ongelukken plaats met elektrische fietsen waar ouderen bij betrokken zijn. Gedeputeerde Mark Boumans gaf in Groningen de aftrap voor de campagne, waarbij hij op een elektrische fiets een parcours met hindernissen aflegde.

Op 6 september is de campagne Fietswijs gestart om veilig fietsen onder ouderen te bevorderen. De laatste tijd vinden er steeds meer ongelukken plaats met elektrische fietsen waar ouderen bij betrokken zijn. Gedeputeerde Mark Boumans gaf in Groningen de aftrap voor de campagne, waarbij hij op een elektrische fiets een parcours met hindernissen aflegde.

Brochure en website

Voor de campagne Fietswijs is een brochure uitgegeven en is een website gelanceerd met tips voor veilig fietsen. De brochure Fietswijs gaat onder andere over elektrische fietsen en het onderhoud ervan. Verder staan er verschillende fietsroutes in. De brochure is verkrijgbaar bij fietsenmakers en plaatsen waar veel ouderen komen.

Fietstrainingen

Er worden ook fietstrainingen georganiseerd speciaal voor ouderen. Tijdens de training leggen zij een parcours af. Deze fietstrainingen worden op allerlei andere plekken in de provincie gegeven, bijvoorbeeld tijdens jaarmarkten en braderie├źn.

Ouderen op de fiets 

Oudere fietsers komen gemakkelijk te vallen doordat ze hun evenwicht verliezen of uitglijden. Vaak schatten ze de grootte en het gewicht van de elektrische fiets niet goed in, waardoor ze uit balans raken. Dit overkomt vooral ouderen, omdat ze door hun leeftijd minder goed zien en horen en minder snel reageren. Met de fietstrainingen krijgen ze tips hoe ze goed voorbereid op pad kunnen gaan en hoe ze kunnen inspringen op onverwachte situaties.

De campagne Fietswijs is een initiatief van de provincie Groningen, het Verkeer- en Vervoersberaad Groningen en de Fietsersbond.