Burgemeester Smit van Oldambt start fietsverlichtingscampagne

Vrijdagavond 28 oktober geeft burgemeester Smit van de gemeente Oldambt, ook fietsambassadeur in Groningen, het startsein voor de fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op in Groningen’. Op het Oldambtplein in Winschoten organiseren Verkeerswijzer Groningen en Veilig Verkeer Nederland een controle waarbij de burgemeester komt helpen.

Green graffiti

Onder het motto ‘Ik val op in Groningen’ organiseert Verkeerswijzer Groningen de komende weken verschillende acties in de provincie Groningen om fietsers te attenderen op hun zichtbaarheid. Zo staan er in de hele provincie (driehoeks)borden langs de wegen en fietspaden om mensen te attenderen op het gebruik van fietsverlichting. Verder komt er op tachtig fietspaden een graffiti-afbeelding ‘Fiets verlicht!’. De afbeelding is gemaakt met milieuvriendelijke krijtverf en die door regen en slijtage vanzelf verdwijnt.

Controleacties in de provincie

In november en december houdt Veilig Verkeer Nederland (VVN) fietscontroleacties op drukke fietspaden in de provincie. Daarbij worden fietslampjes en folders uitgedeeld en geven medewerkers van VVN voorlichting. Kapotte fietsverlichting kan ter plekke worden gerepareerd. Daarvoor staan fietsenmakers Fietsned en Bikes&Bikkels klaar. Tijdens de start op 28 oktober nemen de plaatselijke fietsenmakers Meijer fietsen en Mulder2Wielers ook deel aan de actie.

Scholen

Basisscholen kunnen het ‘Zichtbaarheidspakket’ van VVN aanvragen. Daarmee kunnen zij de fietsverlichting van honderd leerlingen controleren en meedoen aan een zichtbaarheidswedstrijd. Daarnaast heeft TeamAlert al twee fietsverlichtingsacties gehouden onder studenten, bij de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool. Na de acties van Verkeerswijzer Groningen en Veilig Verkeer Nederland houdt de politie op verschillende plaatsen in de provincie controles op fietsverlichting.