Brugdeel Blauwe Loper in anderhalf uur op zijn plek

De Blauwe Loper ligt op zijn plek. Drie grote kranen takelden op vrijdag 3 oktober in ruim anderhalf uur tijd een deel van de Blauwe Loper boven de A7. Het gaat om een brugdeel van 42 meter lang en 92 ton zwaar. Het gevaarte werd op een ponton via het Winschoterdiep naar Blauwestad vervoerd. De Blauwe Loper wordt de langste fiets- en wandelbrug van Europa en gaat Blauwestad verbinden met Winschoten.  

Meekijken via livestream

Tijdens het takelwerk was een deel van de snelweg A7 tijdelijk afgesloten. Het verkeer werd daarbij omgeleid. Publiek was opgeroepen om vanwege veiligheids- en coronaregels thuis te blijven. Belangstellenden konden het takelwerk thuis via een livestream volgen. De hijsklus, die vlak na 22.00 uur begon, werd online zo'n 9000 keer bekeken. Enkele tientallen mensen verzamelden zich op ruime afstand om de werkzaamheden mee te maken. 

Eind dit jaar in gebruik

Met de plaatsing van het brugdeel boven de A7 krijgt de Blauwe Loper steeds meer vorm. Op 21 oktober wordt het deel over het Winschoterdiep geplaatst. Daarna volgen de werkzaamheden aan het gedeelte tussen de Blauwestad en de A7. Het is de bedoeling dat de Blauwe Loper eind dit jaar in gebruik wordt genomen.