Brei-actie voor aardbevingsgedupeerden afgerond in Rottum

Het kleinste huisje van de provincie in Rottum is op vrijdag 3 maart voorzien van een warme gebreide deken. Daarmee is de actie 'Breien voor Groningen' van Milieudefensie en kunstenares Agnes Bakker, bedoeld om aandacht te vragen voor de problemen in het aardbevingsgebied, afgerond. De deken bestaat uit breiwerkjes van mensen uit heel Nederland en staat symbool voor de solidariteit met de gedupeerden en de boodschap dat de huizen beter moeten worden ge├»soleerd, zodat er minder gas nodig is.

De Stille Beving

In totaal is er voor het project de afgelopen tijd 100 vierkante meter aan breiwerkjes aangeleverd, door scholieren, studenten en ouderen. Naast een deken voor het huisje is er ook een vlag gebreid, die door gedeputeerde Eelco Eikenaar in de mast werd gehesen. Verder werden er dekens en breikwerkjes uitgereikt aan Zara en Annemijn, de dochters van Annemarie Heite, die de hoofdrol speelt in de documentaire 'De Stille Beving'. De aardbevingen hebben veel impact gehad op het leven van dit gezin, zoals dat ook geldt voor veel andere Groningers in het gebied. 

Bezichtiging

Het huisje met de deken is een mini-museum en staat bekend als 't Hoeske van Thais Joaptje. Het breiwerk is voorlopig - zo lang het weer het toestaat - ter plekke te bezichtigen. Een iets kleinere, ingebreide replica van het huisje is vanaf 1 april te zien op de expositie Art Schok in museum Het Hoogeland in Warffum.