Scheepswerf Barkmeijer in Stroobos is begonnen aan de bouw van een hypermodern baggerschip, dat vaart op vloeibaar aardgas. De aandrijving op dit type gas kent vele milieuvoordelen ten opzichte van fossiele brandstoffen en geldt als een belangrijke technologische ontwikkeling in de scheepvaart. Daarnaast levert de bouw van het schip veel extra werkgelegenheid op voor Noord-Nederland. Gedeputeerde Patrick Brouns was aanwezig bij de feestelijke start van het project, op vrijdag 11 november.
Steeds meer
Met vloeibaar aardgas, ook wel Liquefied Natural Gas (LNG) genoemd, wordt steeds vaker geëxperimenteerd. Steeds meer vrachtwagens en schepen worden aangedreven door LNG. Het gas wordt verkregen door aardgas af te koelen tot -162 graden Celsius, waardoor het volume tot ongeveer 600 keer kleiner wordt. Daardoor is het mogelijk om LNG op te slaan en te transporteren - en elders in de wereld te gebruiken. De toepassing van het gas is belangrijk bij de overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen, naar het gebruik van meer duurzame brandstoffen (de energietransitie).
Werkgelegenheid
De bouw van het baggerschip duurt twee jaar en levert 100 technische banen op. Het veilig en efficiënt toepassen van LNG aan boord van schepen vereist veel kennis en expertise. Het project geldt dan ook vooral als opstap en is bedoeld om in de noordelijke maritieme sector te werken aan een kennisvoorsprong. Dat zal helpen om in de toekomst orders te verkrijgen, wat de werkgelegenheid in de regio ten goede komt. De scheepsbouw geldt als een van de grootste maakindustrieën in het Noorden.
Betrokken partijen
Scheepswerk Barkmeijer, Conoship International en Energy Valley zijn de initiatiefnemers voor de bouw van het schip. Daarnaast zijn vele andere noordelijke bedrijven en kennisinstellingen erbij betrokken. De provincies Groningen en Fryslân ondersteunen het project.