Bosuilen druk met baltsen, eieren leggen en broeden

De bosuilen zijn momenteel druk met baltsen (gedrag dat aan de paring voorafgaat), terwijl ook al een aantal op de eieren zit. In de bossen waar ze leven, laten ze zich geregeld goed horen in deze tijd van het jaar. Ook in Groningen.

 

De bosuilen zijn momenteel druk met baltsen (gedrag dat aan de paring voorafgaat), terwijl ook al een aantal op de eieren zit. In de bossen waar ze leven, laten ze zich geregeld goed horen in deze tijd van het jaar. Ook in Groningen.

Gevarieerd bos

De aantallen bosuilen in de provincie Groningen nemen de laatste jaren toe. Dat komt vooral omdat door gericht beheer de vroegere productiebossen langzaam veranderen in gevarieerde bossen. In het Westerkwartier vliegen al zo’n 15 paartjes bosuilen rond. Bijvoorbeeld in het Nanninga’s Bos en het bos achter de Coendersborch.

Noord-Groningen

Inmiddels zijn de eerste bosuilen ook te horen in de bossen op de kleigronden van Noord-Groningen, waar ze nog niet eerder voorkwamen. De mannetjes bosuilen hebben een wat spookachtige roep. De vrouwtjes beantwoorden dat vaak met een ijselijke kreet.