Boeren met chartervlucht naar beurs biologische landbouw

Met een aparte chartervlucht vanaf Eelde gaan zo'n veertig agrarische ondernemers uit het Noorden op 16 februari naar de Biofach in het Duitse Neurenberg. Dat is de grootste vakbeurs ter wereld over biologische landbouw en alles wat daarmee samenhangt. Het bezoek aan de beurs is een initiatief van gedeputeerde Henk Staghouwer. De provincie Groningen wil dat het aantal hectare biologische landbouw toeneemt.

Noord-Nederlands gezelschap

De boeren komen voornamelijk uit Friesland, Groningen en Drenthe. Verder gaan ook mensen uit de bankwereld en vertegenwoordigers van de verwerkende industrie en coƶperaties mee. Het gezelschap wordt aangevuld met een aantal bestuurders, onder wie de gedeputeerden Staghouwer (Groningen), Kramer (Friesland) en Jumelet (Drenthe).

Omschakelen naar biologische landbouw

De provincie Groningen wil dat het aantal hectare biologische landbouw toeneemt en heeft daarvoor een apart programma opgezet. Daarin doen boeren informatie en kennis op en worden er allerlei excursies georganiseerd, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken om de reguliere landbouw om te schakelen naar biologisch. Met steun van de provincie Groningen zijn er verschillende groepjes boeren ontstaan, die zich oriƫnteren of het bij hen past om biologische melk te produceren of over te gaan op biologische groenten- of fruitteelt. Het bezoek aan Biofach past daar bij. Het levert een goed beeld op van de wereldwijde markt en de trends daarin.

Export biologische producten

De ondernemers kunnen er ook hun netwerk uitbreiden. Tijdens de beurs doet het Noord-Nederlandse gezelschap ook het Holland Paviljoen aan. Dat gebeurt op uitnodiging van Ton van Arnhem, de landbouwraad van de Nederlandse Ambassade in Berlijn. De ambassade ondersteunt het Nederlandse bedrijfsleven bij haar exportactiviteiten naar Duitsland onder andere op het gebied van agrifood. De Nederlandse export van biologische producten bedroeg in 2016 ruim een miljard euro, waarvan een behoorlijk deel naar Duitsland.