Boerderij in Nieuw Beerta voorbeeld voor omschakeling biologische landbouw

In Nieuw Beerta wordt proefboerderij Ebelsheerd tot praktijkvoorbeeld gemaakt voor boeren die mogelijkheden zien in biologische landbouw in Groningen. Een groep boeren in het Oldambt die zich oriĆ«nteert op omschakeling, wordt nauw betrokken bij de plannen. De provincie draagt ruim 100.000 euro bij aan het project 'Omschakeling in het Oldambt' van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA). Het project heeft een looptijd van ongeveer 2,5 jaar.

Kennis en ervaringen delen

Op de proefboerderij wordt 25 hectare grond omgeschakeld naar biologische landbouw. Op kavels van ongeveer vier hectare komen proefvelden met gewassen, zoals erwten, sperziebonen, graan, pompoen, zaadspinazie, suikermais en luzerne. Nieuwe en bestaande teelttechnieken worden beproefd en gedemonstreerd en er worden veldbezoeken en informatiebijeenkomsten georganiseerd rond het thema biologische landbouw. Op de proefboerderij worden speciale machines voor biologische landbouw aangeschaft. Om kosten te besparen, kunnen deze landbouwmachines worden uitgeleend aan boeren die zich oriĆ«nteren op omschakeling en lid zijn van de zogenoemde klankbordgroep Ebelsheerd Bio.

Boeren in het Oldambt

Er is gekozen voor een proefboerderij in het Oldambt. De groep boeren, de klankbordgroep Ebelsheerd Bio, heeft al de omschakelcursus van de provincie gevolgd en wordt nu als praktijknetwerk gekoppeld aan de proefboerderij. Gedeputeerde Staghouwer is blij met deze ontwikkelingen: "Boeren die mogelijk willen omschakelen op biologische landbouw kunnen elkaar nu opzoeken en van elkaar leren. Dit soort netwerken is belangrijk om succesvol biologisch te gaan boeren."