Blockchaincompetitie met bijna veertig aanmeldingen nu al succesvol

De zoektocht in Groningen naar IT-ondernemers om nieuwe toepassingen voor de overheid te bedenken via de softwaretechnologie blockchain, is nu al geslaagd. Er zijn 38 aanmeldingen binnengekomen op de oproep van de provincie en het ministerie van Economische Zaken om mee te doen met de blockchaincompetitie in Groningen, onderdeel van de landelijke competitie Small Business Innovation Research (SIBR). 

Haalbaarheidsonderzoek

Eind augustus wordt bekendgemaakt welke ondernemingen de beste ideeën en bijbehorende offerte hebben. Zij krijgen de opdracht een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. De ondernemingen met de meest kansrijke haalbaarheidsonderzoeken krijgen in mei 2018 de opdracht om hun product ook echt verder te ontwikkelen. Het totale budget voor de competitie bedraagt 500.000 euro.

Niet verrast

Initiatiefnemer Patrick Brouns, gedeputeerde van ondernemerschap en innovatie, is niet verrast door het grote aantal aanmeldingen: "Dit bewijst maar weer eens dat er in Groningen veel kennis over de nieuwe blockchaintechnologie én enthousiasme voor handen is. Het mes snijdt aan twee kanten. Als overheid staan we voor een aantal maatschappelijke uitdagingen en willen we graag kijken wat blockchainoplossingen hierin kunnen betekenen. Aan de andere kant is dit een unieke kans voor IT-ondernemers om hun ideeën verder te ontwikkelen. Ik heb hoge verwachtingen van de resultaten. Onze provincie is met recht een koploper in Nederland op dit gebied".

Blockchain

Blockchain is een softwaretechnologie waarmee gegevens onwrikbaar vastgelegd kunnen worden voor het verrichten van veilige digitale transacties. Informatie kan wel worden vastgelegd en geactualiseerd, maar niet worden gemanipuleerd. Het bijhouden van gegevens in registers en het uitvoeren van transacties kan plaatsvinden zonder tussenkomst van een vertrouwde derde partij, maar wel met centrale registratie bij bijvoorbeeld een bank, een notaris of een certificaatuitgever.

SBIR

SBIR is een landelijke competitie die ondernemers uitdaagt nieuwe producten of diensten te ontwikkelen die de overheid nodig heeft. Veel blockchaininitiatieven zijn nog pril. De nieuwe SBIR-regeling "Blokchain toepassingen met een publiek belang in de praktijk gebracht" sluit aan op de behoefte in de markt en bij de overheid om de ontwikkeling van deze technologie te versnellen. In de SBIR competitie staan drie thema’s centraal: gezondheidszorg, energie en uitvoering van publieke taken.