Blauwe Passage verbindt Oldambtmeer met andere vaarwegen

Bij het Oldambtmeer is begonnen met de aanleg van een nieuwe vaarweg: de Blauwe Passage. De route loopt vanaf het meer langs Midwolda naar het Nieuwe Kanaal. Met de nieuwe waterweg krijgen Blauwestad en de dorpen rondom het Oldambtmeer, via het Termunterzijldiep, een verbinding met de zee en andere vaarroutes in Nederland. Op donderdag 19 januari 2012 is de naam Blauwe Passage bekend gemaakt en werd het startschot gegeven voor de werkzaamheden. Gedeputeerde Wiebe van der Ploeg was daar bij aanwezig.

 

Bij het Oldambtmeer is begonnen met de aanleg van een nieuwe vaarweg: de Blauwe Passage. De route loopt vanaf het meer langs Midwolda naar het Nieuwe Kanaal. Met de nieuwe waterweg krijgen Blauwestad en de dorpen rondom het Oldambtmeer, via het Termunterzijldiep, een verbinding met de zee en andere vaarroutes in Nederland. Op donderdag 19 januari 2012 is de naam Blauwe Passage bekend gemaakt en werd het startschot gegeven voor de werkzaamheden. Gedeputeerde Wiebe van der Ploeg was daar bij aanwezig.

Nieuwe impuls

In 2009 besloten de provincie Groningen en de gemeente Oldambt om een vaarverbinding bij het Oldambtmeer aan te leggen. Met de Blauwe Passage worden de vaarmogelijkheden voor het Oldambtmeer uitgebreid en krijgen het toerisme en de recreatie in het gebied een nieuwe impuls. Uit onderzoek blijkt dat er met de aanleg van de vaarweg ongeveer 35 extra arbeidsplaatsen zullen ontstaan die te maken hebben met horeca- en havenactiviteiten rondom het meer.

Twee Fasen

De uitvoering van het project gebeurt in twee fasen. Fase één is nu van start gegaan en bestaat uit de aanleg van een sluis en een brug. De eerste werkzaamheden moeten na de zomer van 2012 afgerond zijn. Daarna volgt de aanleg van het traject vanaf de sluis tot aan het Nieuwe Kanaal. De omwonenden worden tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk op de hoogte gehouden, ondermeer via een maandelijkse nieuwsbrief. De provincie Groningen en de gemeente Oldambt zijn de belangrijkste financiers van dit project, dat in totaal
13,6 miljoen euro kost.