Biologisch groeit als kool

Deze week was ik op bezoek bij het bedrijf BeterBio in Leek, een biologische webwinkel met een bezorgdienst. Alle producten zijn biologisch en wat zo leuk is: het bedrijf dat begon in 2012 groeit als - ja inderdaad, als kool.

 

Deze week was ik op bezoek bij het bedrijf BeterBio in Leek, een biologische webwinkel met een bezorgdienst. Alle producten zijn biologisch en wat zo leuk is: het bedrijf dat begon in 2012 groeit als - ja inderdaad, als kool.

Geertjan Kemme vertelde me er alles over. Het bedrijf zit samen met biologische groothandel De  Zaai-Ster in één pand, waar ze zichtbaar uit groeien. De kantine is inmiddels verbouwd tot kantoorruimte. Zelf zit Kemme, als hij niet energiek rondloopt, in een ingebouwde verdieping in de loods. Van daaruit heeft hij zicht op het hele logistieke proces.

Het is altijd weer fascinerend om te kijken naar de logistieke organisatie van webwinkels. Zeker met verse, biologische groente en fruit is het zaak om elke stap op weg van bestelling naar aflevering zo efficiënt mogelijk te doen. Elke handeling die je kunt schrappen scheelt immers tijd.

Tegelijkertijd heb je nogal wat 'handjes' nodig om elke bestelling vlot in een gecodeerd kratje te doen. In verschillende ruimtes (zuivel/kaas/groenten/brood/divers) is men druk bezig.

Zoals je verwacht, bezorgt BeterBio in het Noord-Nederland. Maar ook in Utrecht, de regio Anrhem/Nijmegen en in Amsterdam komen de busjes op groen gas. In het centrum van deze steden zelfs om vier uur in de ochtend. Dat heeft Kemme geleerd toen hij samen met mede-oprichter Hein Linker twee dagen de bestellingen rondbracht tijdens een stage bij hun grote Engelse collega Able & Cole in Londen.

'Golden hours', noemen de Engelsen het vroege tijdstip. Er is dan nog zo weinig verkeersdrukte, dat de bestellingen vlot bij de klant komen. Ook in hartje Amsterdam, zegt Kemme.

Het bedrijf wil de meest duurzame online winkel van Nederland zijn. Het heeft de wind in de zeilen: steeds meer consumenten vinden verantwoord voedsel belangrijk. Kemme en zijn kompaan proberen de biologische waren, zeker groente en fruit, zoveel mogelijk uit Nederland te halen. Zo blijft ook de zogeheten 'ecologische footprint' klein.

Bedrijven als de Zaai-Ster en BeterBio zijn erbij gebaat als er meer biologische landbouw in Groningen komt. Daar werken we als provincie hard aan. In maart organiseren we twee bijeenkomsten om boeren op weg te helpen die een overstap van gangbare landbouw naar biologisch overwegen.

Daarna willen we specifieke hulp en denkkracht inschakelen om boeren te helpen met de overstap. En misschien komt er ook wel een subsidieregeling.
Ik wil eerst horen wat de boeren van ons nodig hebben. Dat noem je ook wel vraaggericht werken. Je moet niet iets bedenken waar niemand behoefte aan blijkt te hebben. Dan ben je snel klaar.

De oprichters van BeterBio spelen in op de vraag. Het resultaat: een schitterend bedrijf. Het zou mooi zijn als ze over een paar jaar meer Groningse boerenleveranciers hebben. 

Aan mij zal het niet liggen.