Bijna 6,1 miljoen euro voor projecten Groninger Waddengebied

Vijf projecten in het Groninger Waddengebied hebben een subsidiebijdrage gekregen van meer dan zes miljoen euro. Het geld gaat naar de Waddenpoort Lauwersoog, het project Torrgas in Delfzijl, het project BaWaBarge van Groningen Seaports, het dorpshuis in Pieterburen en de kerk van Farmsum. De bijdragen zijn afkomstig uit het Waddenfonds, een fonds van de provincies Groningen, Fryslân en Noord-Holland voor extra investeringen in programma's en projecten in en rond de Waddenzee.

 

Vijf projecten in het Groninger Waddengebied hebben een subsidiebijdrage gekregen van in totaal ruim zes miljoen euro. Het geld gaat naar de Waddenpoort Lauwersoog, het project Torrgas in Delfzijl, het project BaWaBarge van Groningen Seaports, het dorpshuis in Pieterburen en de kerk van Farmsum. De bijdragen zijn afkomstig uit het Waddenfonds, een fonds van de provincies Groningen, Fryslân en Noord-Holland voor extra investeringen in programma's en projecten in en rond de Waddenzee.

Subsidies voor vijf projecten

  • Binnen het project Waddenpoort Lauwersoog (totale kosten: 4,6 miljoen euro, subsidie: 1,3 miljoen euro) wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van de haven van Lauwersoog als interactieve ontmoetingsplek voor vissers en publiek. Het geld gaat onder meer naar een nieuwe belevingsroute en een mobiel informatiecentrum.
  • Het bedrijf Torrgas Nederland (totale kosten: 6,4 miljoen euro, subsidie 1,6 miljoen euro) investeert in een biomassavergistingsinstallatie, die groengas produceert. Dit gas is toe te passen is in het productieproces voor methananol, een veelgebruikte grondstof in de chemische industrie.
  • Damen Shipyards en Van Gansewinkel (totale kosten: 7,5 miljoen euro, subsidie 2,9 miljoen euro) ontwikkelen mede op inititatief van Groningen Seaports een BallastWaterBehandelingsBarge (BaWaBarge). Dit is een mobiele installatie op een schip voor het reinigen van ballastwater van schepen die de havens van Delfzijl en de Eemshaven aandoen.
  • Pieterburen krijgt een nieuw dorpshuis, dat gebouwd wordt in de leegstaande kerk van het dorp. Het dorpshuis moet een sociaal-culturele ontmoetingsplek worden voor de bewoners.
  • Bij de kerk van Farmsum zijn dertig (middeleeuwse) grafstenen blootgelegd. In het project (totale kosten: 132.000,- euro, subsidie: 66.000,- euro) worden de zerken voor het brede publiek toegankelijk gemaakt.