Bijna 200 nieuwe bomen voor provinciale weg N996

De provincie plant 195 bomen langs de provinciale weg N996 tussen Loppersum en de aansluiting met de Eemshavenweg. Met het planten van bomen en het inzaaien van de bermen wordt het groot onderhoud aan de weg afgerond. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en wethouder Pier Prins van de gemeente Loppersum plantten op 14 maart een aantal bomen om het eind van de werkzaamheden te markeren. De wegwerkzaamheden vonden vorig jaar plaats.

Karakteristieke bomen

Langs de N996 stonden 125 slecht groeiende bomen (essen), die zijn gekapt. Hiervoor komen 195 nieuwe bomen in de plaats. Het gaat om 50 elzen, 25 iepen, 95 lindes en 25 Turkse eiken. Na onderzoek bleek dat deze soorten het beste passen bij de grondsoort en omstandigheden langs de weg en het karakteristieke Groninger landschap. In de bermen wordt een mengsel gezaaid van klaver-  en grassoorten.

Groot onderhoud

Vorig jaar is tussen de Eemshavenweg en Garrelsweer groot onderhoud uitgevoerd. Het asfalt werd vervangen en de berm werd verhard. Verder kreeg het asfalt rode attentievlakken op drie kruisingen. Ook het fietspad parallel aan de weg tussen de Eemshavenweg (N46) en Loppersum is aangepakt. Het oude fietspad werd vervangen door een betonnen fietspad.

Lijnen in het landschap

Met de nieuwe bomen worden de karakteristieke structuurlijnen in het landschap van Groningen hersteld. Het aanplanten van de bomen is onderdeel van het project 'Lijnen in het landschap' van Landschapsbeheer Groningen. Met dit project worden het aardbevingsgebied en het Waddengebied mooier gemaakt door te zorgen voor een meer natuurlijke overgang van de zeekust naar het vaste land. In totaal gaat het om bijna duizend bomen verspreid over de provincie.