Bijdrage voor herdenking Slag bij Noordhorn in 1581

De gemeente Zuidhorn ontvangt 10.000 euro subsidie van de provincie Groningen voor het project 'Noordhorn: Poort van Groningen - De vergeten slag van september 1581'. Met deze bijdrage wil Zuidhorn de Slag bij Noordhorn vastleggen en behouden als cultureel erfgoed en de leefbaarheid in Zuidhorn en de omliggende dorpen verbeteren.

De gemeente Zuidhorn ontvangt 10.000 euro subsidie van de provincie Groningen voor het project 'Noordhorn: Poort van Groningen - De vergeten slag van september 1581'. Met deze bijdrage wil Zuidhorn de Slag bij Noordhorn vastleggen en behouden als cultureel erfgoed en de leefbaarheid in Zuidhorn en de omliggende dorpen verbeteren.

Herdenking

Er worden verschillende activiteiten georganiseerd om de Slag bij Noordhorn in 1581 te herdenken. Zo komt er een permanente tentoonstelling in de molen van Noordhorn, een lespakket voor de basisscholen in de regio en een herdenkingsteken voor graaf Willem Lodewijk van Nassau. De slag wordt in augustus van 2015 nagespeeld. Het project start op 1 november 2014 en eindigt op 31 december 2015.

Budget

Het budget Leefbaarheid niet-krimpgebieden is bestemd voor 11 gemeenten die niet onder de krimpgebieden vallen. Het gaat om de gemeenten Bedum, Winsum, Ten Boer, Groningen, Haren, Slochteren, Hoogezand-Sappemeer, Leek, Marum, Grootegast en Zuidhorn. De provincie heeft eenmalig een bedrag beschikbaar voor de verbetering van leefbaarheid in deze gemeenten.