Bevers in het Zuidlaardermeer

Deze week kwam er een einde aan een slepende zaak. De Raad van State deed uitspraak in een zaak die de gemeente Stadskanaal en LTO-Noord in 2009 tegen de provincie aanspanden. Goed nieuws, want ons beleid blijft overeind. Volgens de Raad van State hebben wij indertijd een aanvraag voor intensieve veehouderij terecht geweerd op basis van ons bestemmingsplan Landelijk Gebied.

 

Deze week kwam er een einde aan een slepende zaak. De Raad van State deed uitspraak in een zaak die de gemeente Stadskanaal en LTO-Noord in 2009 tegen de provincie aanspanden. Goed nieuws, want ons beleid  blijft overeind. Volgens de Raad van State hebben wij indertijd een aanvraag voor intensieve veehouderij terecht geweerd op basis van ons bestemmingsplan Landelijk Gebied.

Ik hoop trouwens dat we in de toekomst niet nog eens zo'n zaak krijgen. Want ook al hebben we gewonnen, het is nooit leuk als je elkaar voor de rechter sleept. Gelukkig werken we nu al een tijd aan de uitwerking van het Groninger Verdienmodel. We hebben inmiddels vragenlijsten opgesteld en draaien daarmee proef bij een aantal boeren. Zij vullen de vragen in, zodat we kunnen kijken of we op de goede weg zijn.

Het model moet leiden tot een soort meetlat, waaruit blijkt hoe 'groen' en duurzaam de uitbreidingsplannen van een boer zijn. En hoe goed hij met omwonenden in gesprek gaat, en of de uitbreiding aansluit bij de omgeving. Als dat zo is, staat de provincie uitbreiding toe tot 4 hectare. Verantwoorde groei, goed voor economie en ecologie.

Deze week ging het ook over het damhert. In de Staten heb ik de uitkomst van een onderzoek meegedeeld, dat werd ingesteld toen een politieman een damhert neerschoot dat bij een kudde koeien liep. De agent heeft volgens de regels gehandeld, maar de regels worden wel aangescherpt. Voordat er echt geschoten wordt, moet ook de dienstdoende officieer een afweging maken.

Een leuker bericht trof ik aan op RTV Noord. Er is een nieuwe beverfamilie ontdekt in het Zuidlaardermeergebied. Nog wel door een jeugdboswachter, een leerlinge van het Zernike College die stage loopt bij het Groninger Landschap. Een paar jaar terug zijn er bevers opnieuw geïntroduceerd. Van de jongen van deze stellen is nu een nieuw paar, dat op hun beurt een jong heeft gekregen. Kijk, daar word ik nou blij van!