Benoeming Lauwersmeer tot Dark Sky Park gevierd met boottocht

Om te vieren dat het Nationaal Park Lauwersmeer is uitgeroepen tot Dark Sky Park, organiseerden de provincie Groningen en Staatsbosbeheer op zaterdag 29 oktober een nachtelijke vaartocht door het gebied. Gedeputeerde Henk Staghouwer was namens de provincie een van de opvarenden. De vaartocht viel samen met de Nacht van de Nacht, een evenement waarbij op veel plekken in Nederland het licht uit ging.

Onthulling vlag

Naast bestuurders van de provincie en Staatsbosbeheer namen vertegenwoordigers van het Platform Lichthinder en Marketing Groningen deel aan de boottocht, evenals ondernemers uit het gebied en journalisten. Tijdens de vaartocht werd de vlag van het Dark Sky Park onthuld en de nieuwe toeristische kaart van Marketing Groningen, die zowel de activiteiten in het Lauwersmeergebied bij dag laat zien, als bij nacht. Verder was er aandacht voor de sterrenhemel en het belang van de duisternis voor de dieren in het gebied.

Duisternis zeldzaam

In de Westerse wereld hebben we veel te maken met lichtvervuiling. Daardoor zijn ├ęcht donkere plekken een zeldzaamheid. Het Nationaal Park Lauwersmeer is na de Boschplaat op Terschelling het tweede gebied in Nederland dat het predicaat 'Dark Sky Park' heeft gekregen. Dat is gebeurd nadat de provincie en Staatsbosbeheer bij de International Dark Sky Association een aanvraag hadden ingediend. In het gebied zal de duisternis behouden blijven en zijn bezoekers welkom om de sterrenhemel te zien. Wereldwijd zijn er nu 41 Dark Sky-locaties.