Begin 2020 proef met waterstoftrein tussen Groningen en Leeuwarden

Begin 2020 komt er een test met een waterstoftrein tussen Groningen en Leeuwarden. Dat maakten de provincie Groningen, Arriva, ProRail, Alstom en Engie bekend tijdens de Klimaattop Noord-Nederland op 31 oktober in Suikerfabriek in Groningen. Met de proef willen ze onderzoeken of waterstoftreinen een geschikte manier zijn om het treinvervoer in Groningen duurzamer te maken.

Nachtritten

De proef met de waterstoftrein moet plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2020. De testen met de waterstoftrein worden 's nachts uitgevoerd op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden. Dit gebeurt zonder passagiers. Met de proef willen de vijf betrokken organisaties ervaringen opdoen uit de praktijk.

Doelen

De belangrijkste doelen van de proef zijn:
• Het testen van de prestaties van de waterstoftrein 'Coradia iLint' van Alstom op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden.
• Onderzoeken wat er nodig is om toestemming te krijgen om in de reguliere dienstregeling met een waterstoftrein op het spoor in Noord-Nederland te mogen rijden.

Waarom waterstoftreinen?

Deze pilot met de waterstoftrein is een nieuwe stap in het slimmer en groener maken van het openbaar vervoer in Groningen. Als de proef een succes is, wil de provincie Groningen vanaf 2023 nieuwe treinen op waterstof laten rijden.