Bedieningstijden Winschoterdiep en A.G. Wildervanckkanaal verruimd

De bruggen over het Winschoterdiep en het A.G. Wildervanckkanaal bij Veendam worden vanaf 1 januari 2015 langer bediend. De nieuwe tijden sluiten aan bij die van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. De tijden worden verruimd op verzoek van bedrijven die gebruik maken van beide kanalen. Met de verruiming van de bedieningstijden wordt de lokale economie gestimuleerd.

De bruggen over het Winschoterdiep en het A.G. Wildervanckkanaal bij Veendam worden vanaf 1 januari 2015 langer bediend. De nieuwe tijden sluiten aan bij die van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. De tijden worden verruimd op verzoek van bedrijven die gebruik maken van beide kanalen. Met de verruiming van de bedieningstijden wordt de lokale economie gestimuleerd.

Bedieningstijden

Een gedeelte van de bruggen over het Winschoterdiep (vanaf de Euvelgunnerbruggen in Groningen tot en met de brug in Zuidbroek) wordt vanaf volgend jaar doordeweeks dag en nacht bediend. Daarnaast worden deze bruggen straks ook het hele jaar door op zondag bediend. Op het A.G. Wildervanck vervalt doordeweeks en zaterdag de spertijd tussen 12.00 en 13.00 uur en wordt er langer bediend: tot 22.00 uur. Ook op dit kanaal is er vanaf 1 januari 2015 het hele jaar door zondagbediening.

Containerschepen

De afgelopen tijd kreeg de provincie herhaaldelijk verzoeken om de bedieningstijden op het Winschoterdiep en het A.G. Wildervanckkanaal te verruimen. Vooral het containervervoer dat afhankelijk is van laad- en lostijden in de haven van Rotterdam voelt zich beperkt door de huidige bedieningstijden op het Winschoterdiep. De provincie verwacht dat, als de bedieningstijden worden verruimd, er meerdere bedrijven van profiteren. Ook is de verwachting dat de recreatievaart gebruik gaat maken van de uitgebreide mogelijkheden. Met de verruimde bedieningstijden moeten het Winschoterdiep en Veendam een belangrijk logistiek knooppunt in de regio worden.

Bediening op afstand

In 2012 is besloten om veel bruggen op afstand te gaan bedienen vanuit centrale bedieningsposten bij de sluizen. Hierdoor kost de uitbreiding van de bedieningstijden nu relatief weinig. Op de centrale posten is al bedienend personeel aanwezig. Onderhoud, storingsdienst en scheepvaartinspectie brengen wel extra kosten met zich mee. Het is de bedoeling dat de afstandsbediening van bruggen en sluizen in de provincie vanaf halverwege 2016 vanuit vier bedieningsposten plaats gaat vinden: Post Gaarkeuken in Grijpskerk, de zeesluis in Farmsum, de Oostersluis in Groningen en Post Lauwersoog.