Autoverkeer hoeft niet meer door Aduard te rijden

Verkeer dat richting Middag-Humsterland wil, hoeft niet meer door Aduard te rijden. Doorgaand verkeer rijdt nu over een nieuwe rondweg (N983). Op 19 december werd de rondweg feestelijk geopend door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en wethouder Henk Bakker van de gemeente Zuidhorn. Door het gunstige weer in de afgelopen maanden is de weg een aantal maanden eerder klaar dan verwacht.

Verkeer uit het dorp

De rondweg ligt rondom Aduard en de Nijelandsterpolder. Verkeer uit de omgeving van Aduard en Zuidhorn heeft nu een goede verbinding met de provinciale weg N355 (de Friesestraatweg) naar de stad Groningen. Daarmee verdwijnt het doorgaande (vracht)verkeer en landbouwverkeer uit het dorp Aduard. Hiermee verbetert de verkeersveiligheid en leefbaarheid in het dorp. Ook het bedrijventerrein van Aduard is nu beter bereikbaar. De weg sluit straks ook aan op de nieuwe brug bij Aduard over het Van Starkenborghkanaal.

Petitie

De werkzaamheden voor de rondweg gingen in het najaar van 2014 van start. De aanleiding voor de komst van de nieuwe rondweg was het toenemende aantal auto's en vrachtverkeer dat door Aduard reed. Dit zorgde voor overlast en verkeersonveilige situaties en kwam de leefbaarheid in het dorp niet ten goede. Inwoners van Aduard en omgeving maakten zich sterk voor de komst van een rondweg. Begin 2009 bood Dorpsbelangen Aduard de toenmalige gedeputeerde Henk Bleker de petitie 'wij wensen (u) een veilig Aduard!' aan. Deze petitie bestond uit 181 ansichtkaarten met 246 handtekeningen. Nu het project is afgerond, overhandigde gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk deze ansichtkaarten aan wethouder Henk Bakker van Zuidhorn. 

Brug Aduard

Het verkeer over de rondweg kan nog niet over de nieuwe brug bij Aduard rijden. Er wordt nog gewerkt aan de brug. Naar verwachting is deze begin 2019 klaar en open voor het verkeer.