ANWB Lichtbrigade voert actie voor betere fietsverlichting

Nu de dagen weer korter worden is het belangrijk goede verlichting op de fiets te hebben. Om fietsers bewust te maken van het belang van goede fietsverlichting voert de ANWB Lichtbrigade de komende tijd landelijk acties uit. Het startsein voor de campagne in Groningen werd op 1 oktober gegeven door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk op basisschool De Ploeg in Hoogkerk.

Nu de dagen weer korter worden is het belangrijk goede verlichting op de fiets te hebben. Om fietsers bewust te maken van het belang van goede fietsverlichting voert de ANWB Lichtbrigade de komende tijd landelijk acties uit. Het startsein voor de campagne in Groningen werd op 1 oktober gegeven door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk op basisschool De Ploeg in Hoogkerk.

Speciale koffers

De ANWB Lichtbrigade bestaat uit verschillende teams die door het hele land fietsen gaan controleren. Daarbij richten ze zich vooral op kinderen en jongeren, hoewel er ook aandacht is voor studenten en forenzen. De teams maken bij hun acties gebruik van speciale koffers, met daarin allerlei benodigdheden voor goede fietsverlichting. De verlichtingsacties vinden plaats op zo'n 2.500 verschillende plekken in het land, zoals scholen, sportclubs, fietswinkels en NS-stations.

Verbetering verkeersveiligheid

De ANWB wil door haar actie een bijdrage leveren aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de jongeren geen goed werkende fietsverlichting heeft. Jaarlijks vallen er 36 verkeersdoden onder kinderen jonger dan 17 jaar en 1.000 gewonden onder kinderen tussen de 6 en 14 jaar. Het risico om in het donker te worden aangereden neemt met bijna 20 procent af wanneer je fiets goed verlicht is.

Verkeerswijzer Groningen

De basisscholen in de provincie Groningen doen mee aan de campagne dankzij medewerking van Verkeerswijzer Groningen. Dit is een initiatief van de gezamenlijke overheden in de provincie Groningen en partners binnen het Verkeer- en Vervoerberaad Groningen. Zij organiseren verkeersveiligheidscampagnes en educatie-activiteiten om het aantal verkeersslachtoffers verder terug te dringen.