Erfgoedpartners laat oude Groninger volksverhalen via animatiefilms weer tot leven komen. Op een oud Groninger vrachtschip kunnen bezoekers niet alleen via films maar ook via workshops de sagen en legenden op locatie beleven. De rondreis langs de dorpen vindt van half september tot half november 2016 plaats.
Animatiefilms
De animatiefilms van de volksverhalen zijn elk los te vertonen en vormen samen een langere film. De verhalen zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen en gaan over leven en dood, het geloof, verdeling van rijkdom, machtsverhoudingen en het Groninger landschap. De plekken waar de verhalen zich afspelen bestaan nog. De sagen en legenden komen uit alle windstreken van de provincie, zoals Midwolda, Uithuizen/Uithuizermeeden, Noordhorn/Zuidhorn, Onstwedde, Siddeburen, Zoutkamp, Sappemeer, Dollard en de stad Groningen. Inwoners kunnen zelf ook volksverhalen aanleveren.
Workshops
Samen met bewoners in het gebied worden verschillende activiteiten rondom de volksverhalen georganiseerd. Tijdens de tournees kunnen bezoekers op het verhalenschip ook workshops volgen en lezingen, verhalencafés en optredens bezoeken. Verder vertellen lokale gidsen hun eigen versie van de overgeleverde verhalen tijdens wandelingen langs plekken die belangrijk zijn voor het verhaal. De boot wordt bemand door vrijwilligers die vertellen over de geschiedenis van het schip.
Samenwerking
Het project wordt geleid door initiatiefnemer productiehuis Spinbarg. Daarnaast zijn de stichting Erfgoedpartners Groningen, de stichting De Verhalen van Groningen, het Huis van de Groninger Cultuur, het Veenkoloniaal Museum, het Streekhistorisch Centrum en de Vereniging Groninger Dorpen betrokken bij het project. De provincie Groningen heeft 60.000 euro bijgedragen vanuit het Activiteitenbudget Cultuur 2013-2016.