Amateurarcheologen bieden gedeputeerde Gräper gouden munt aan

Amateurarcheologen Aldwin Wals en Nanco Bos overhandigden dinsdag 12 september een gouden munt uit de vijftiende eeuw aan gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van Cultuur. Eind vorig jaar werd in Loppersum bij archeologisch onderzoek tijdens rioolwerkzaamheden een serie gouden munten uit de vijftiende en zestiende eeuw gevonden. Na deze vondst gingen amateurarcheologen Aldwin Wals en Nanco Bos door met onderzoek en vonden ze nog meer munten.   

Riool

Wals en Bos zijn leden van de AWN - Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie. Nadat de munten waren gevonden in de sleuf voor het riool, gingen zij met een metaaldetector op zoek naar nog meer munten in de grond die uit de sleuf was gehaald. De provincie zorgde voor een graafmachine, waarmee de grond uit elkaar werd getrokken.

Appelgulden

De amateurarcheologen vonden daarbij een gouden munt, die bij de eerder gevonden muntschat hoort. Het ging om een zogeheten 'appelgulden' uit de periode 1470-1480. Deze munt is genoemd naar de rijksappel die op een van de zijden van de munt staat. Op de andere zijde staat een afbeelding van de toenmalige keizer Frederik III van het Heilige Roomse Rijk, waaronder Nederland toen viel.

Depot

De gouden munt wordt in het Archeologisch Depot in Nuis bij de rest van de gevonden munten gevoegd. De provincie Groningen is de wettelijke eigenaar van de muntschat en is ervoor verantwoordelijk dat dit erfgoed goed wordt beheerd. Op 14 oktober zijn de munten te zien tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis in de Groninger Archieven.