Akkoord provincie en gemeenten over woningbouw in Oost-Groningen

De provincie en gemeenten hebben een akkoord gesloten over de woningbouw in Oost-Groningen. Er is afgesproken dat de gemeente Oldambt groen licht geeft voor het nieuwbouwproject in het Havenkwartier in Blauwestad. Daarnaast draagt de provincie een miljoen euro bij aan de bouw van de Blauwe Loper, de fiets- en voetgangersverbinding tussen Blauwestad en Winschoten. Verder steekt de provincie een miljoen euro in een regionaal fonds voor de woningvoorraad in Oost-Groningen.

Onrust

Het plan voor de nieuwbouw in het Havenkwartier zorgde eerder voor onrust in de Oost-Groninger gemeenten. Omdat projectontwikkelaar Geveke woningen wil bouwen die binnen een relatief goedkopere prijsklasse vallen, vreesden de gemeenten voor hun eigen bouwplannen. In Oost-Groningen, een krimpgebied, staan namelijk al veel (goedkope) woningen te koop. In juli van dit jaar deed Provinciale Staten een oproep om de verhoudingen tussen provincie en gemeente te herstellen. Dit akkoord is daarvan een gevolg. De ontwikkeling van het nieuwbouwproject in het Havenkwartier kan nu verder. Dat geldt ook voor bouw van de Blauwe Loper. Want naast het miljoen van de provincie, wordt er in dit project een half miljoen euro ge├»nvesteerd door de gemeente Oldambt, zo staat in het akkoord.

Andere afspraken

De betrokken partijen hebben ook afgesproken verder te kijken hoe het beheer en onderhoud van Blauwestad van de provincie naar de gemeente Oldambt kan worden overgedragen en hoe er samengewerkt kan worden bij de evenementen, marketing en dienstverlening van Blauwestad. Ook gaan de provincie en gemeenten bekijken hoe er ge├»nvesteerd kan worden in nieuwe projecten in de omliggende dorpen. Bijvoorbeeld via speciale (Europese) fondsen.