Afwatering brug Nieuwklap in stoeprand van gerecycled plastic

Bij de aanleg van afwateringsbanden voor de afvoer van regenwater op de nieuwe brug bij Nieuwklap is gebruik gemaakt van bijzonder materiaal. De banden zijn gemaakt van een mengsel van gerecycled plastic en zand. Het plastic komt overeen met een hoeveelheid van 240.000 plastic flessen of 850.000 plastic zakken. De afwateringsbanden zijn een vondst van de IDS Group in Elsloo (Limburg). Het is voor het eerst dat dit materiaal door een provincie gebruikt wordt. Eerder werd het systeem toegepast bij een brug in Nijmegen en binnenkort wordt het materiaal ook gebruikt voor de nieuwe busbrug bij station Zwolle.

Regenwater

De afwateringsbanden, de 'enviro bridge' en de 'enviro curb' zien eruit als betonnen stoepranden. In de banden zit om de 5 centimeter een gat. Hierdoor kan regenwater snel weg lopen. Voor de brug in Nieuwklap is ongeveer 80 meter afwateringsband op de brug gebruikt en 160 meter voor de landhoofden, de ondersteuning van de brug.

Slim en groen

De afwateringsbanden van gerecycled plastic passen in het beleid van de provincie Groningen om in verkeer- en vervoerprojecten te zoeken naar slimme en groene oplossingen. De provincie Groningen zoekt voortdurend naar innovatieve en duurzame mogelijkheden om haar mobiliteit, infrastructuur en het onderhoud ervan slimmer en groener te maken. De afwateringsbanden zijn goed voor het milieu, omdat er gebruik gemaakt wordt van gerecycled plastic. Daarnaast zijn ze ook goed voor de verkeersveiligheid: doordat het water snel wegloopt, ontstaan er geen grote plassen op het wegdek en kan het verkeer beter doorrijden.  

Nieuwe bruggen en rondweg

Bij Nieuwklap, ter hoogte van Aduard, is een nieuwe brug aangelegd over het Aduarderdiep. Nieuwklap wordt met een ongelijkvloerse kruising aangesloten op de provinciale weg N355. Om Aduard komt een rondweg te liggen, die ervoor moet zorgen dat doorgaand verkeer niet meer door het dorp hoeft te rijden. Deze weg sluit aan op de nieuwe brug bij Aduard, die half november op zijn plaats wordt gelegd. De werkzaamheden voor de rondweg zijn eind 2015 begonnen. Voor de zomer van 2019 moet het verkeer over de nieuwe rondweg kunnen rijden.