Afsluiting Fanerweg in Zuidhorn flink korter bij vervanging spoorbrug

De afsluiting van de Fanerweg (N980) in Zuidhorn vanwege de vervanging van de spoorbrug kan verkort worden tot twee maanden. Dat blijkt uit een zogeheten 'second-opinion-onderzoek'. Eerst leek het erop dat de Fanerweg een jaar moest worden afgesloten. De spoorbrug over de Fanerweg wordt vervangen vanwege de komst van een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden.

Nieuwe spoorbrug

In de toekomst rijdt er een extra sneltrein per uur tussen Groningen en Leeuwarden. Hiervoor moet het spoor op een aantal plaatsen worden aangepast. Tussen Zuidhorn en Hoogkerk wordt het spoor verdubbeld. De oude spoorbrug over de Fanerweg van bijna honderd jaar oud moet worden vervangen omdat de brug niet is berekend op twee sporen. Eerst leek het erop dat het voor de vervanging van de brug nodig was de Fanerweg een jaar af te sluiten.

Korter maar intensiever

Uit het vervolgonderzoek blijkt dat het mogelijk is om met een andere uitvoering van de werkzaamheden de Fanerweg maar twee maanden af te sluiten voor het verkeer. Het project kan sneller worden uitgevoerd omdat er meerdere ploegen tegelijk werken en langer doorwerken. Zo wordt de brug met tunnelbak gebouwd op het werkterrein naast de huidige spoorbrug. ProRail, de gemeente Zuidhorn en de provincie Groningen gaan in dit geval akkoord met de afwijkende manier van bouwen omdat het aantal omwonenden dat daar last van heeft beperkt is en omdat de meerkosten binnen het budget van het project blijven.

Aanbesteding

Eind vorig jaar zijn voor het project Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden de aanbestedingen gestart van het contract voor de onderdoorgang bij de Paterswoldseweg in Groningen en het contract met maatregelen die aan het spoor nodig zijn, zoals de spoorverdubbeling tussen Zuidhorn en Hoogkerk, snelheidsverhogingen en perronverlengingen. In dit laatste contract zit ook de vervanging van de spoorbrug over de Fanerweg. De werkzaamheden rond de Fanerweg beginnen eind 2018 of begin 2019. Een van de eisen is dat de weg maximaal twee maanden afgesloten mag worden.