Advies Raad voor Cultuur pakt teleurstellend uit voor Groningen

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) en het Noord Nederlands Toneel (NNT) uit Groningen zijn nagenoeg verzekerd van een vierjarige subsidie. De Raad voor Cultuur heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra geadviseerd het Noord Nederlands Orkest en het Noord Nederlands Toneel te blijven subsidiëren. In totaal hadden zeven culturele organisaties uit Groningen een aanvraag ingediend. De subsidieaanvragen van Noord Nederlandse Dans, Club Guy&Roni, De Citadel, NP3 en Noorderlicht zijn door de Raad voor Cultuur niet gehonoreerd. De provincie Groningen en de gemeente Groningen zijn teleurgesteld over het advies. Ze gaan nog met de staatssecretaris in gesprek.

 

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) en het Noord Nederlands Toneel (NNT) uit Groningen zijn nagenoeg verzekerd van een vierjarige subsidie. De Raad voor Cultuur heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra geadviseerd het Noord Nederlands Orkest en het Noord Nederlands Toneel te blijven subsidiëren. In totaal hadden zeven culturele organisaties uit Groningen een aanvraag ingediend. De subsidieaanvragen van Noord Nederlandse Dans, Club Guy & Roni, De Citadel, NP3 en Noorderlicht zijn door de Raad voor Cultuur niet gehonoreerd. De provincie Groningen en de gemeente Groningen zijn teleurgesteld over het advies. Ze gaan nog met de staatssecretaris in gesprek.

Nieuwe cultuurnota

De staatssecretaris zal het advies meenemen in zijn afwegingen voor de nieuwe cultuurnota van het Rijk, waarover de Tweede Kamer dit najaar zal besluiten. Ondanks de erkenning die uit het advies spreekt, wijzen provincie en gemeente Groningen de staatssecretaris Zijlstra op de consequenties van dit advies. Het zou namelijk betekenen dat de disciplines dans en fotopresentatie uit het Noorden verdwijnen. De beeldende kunst wordt daarmee niet op waarde geschat, volgens provincie en gemeente. Zij vinden dat onacceptabel. Gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh legt uit: “Inwoners zullen vaker en langer moeten reizen voor een voorstelling of een tentoonstelling. Dit geldt specifiek voor de dans en fotografie”.