Adder in Westerwolde waargenomen

Bij Bourtange is een adder waargenomen. Het is de eerste keer in Groningen sinds 1992 toen de slang bij Appelbergen was gezien. In Westerwolde is al zeventig jaar geen adder meer gezien.

 

Bij Bourtange is een adder waargenomen. Het is de eerste keer in Groningen sinds 1992 toen de slang bij Appelbergen was gezien. In Westerwolde is al zeventig jaar geen adder meer gezien. Volgens de RAVON (Reptielen AmfibieĆ«n Vissen Onderzoek Nederland) zitten er waarschijnlijk meer adders in het gebied rond Bourtange en is deze slang geen zwerver. In het voorjaar gaat RAVON met vrijwilligers het grensgebied uitkammen om te onderzoeken of er meer adders zitten.

Gifslang

De adder is de enige gifslang in Nederland en ze komen voor in heide- en hoogveengebieden en soms ook op open plekken in bossen. Het zijn relatief kleine, zwaar gebouwde slangen met een duidelijke driehoekige zigzagtekening en verticale pupillen. De mannetjes zijn in het algemeen grijs gekleurd met een zwarte rugstreep en de vrouwtjes zijn vaak lichtbruin. Adders zijn niet gevaarlijk, als ze tenminste met rust worden gelaten.