Aardappels, ganzen en duurzame dorpen

Deze week begint met een werkbezoek van staatssecretaris Dijksma aan de Veenkoloniën. Een prachtige kans om haar het gebied te laten zien en hoe wij werken aan innovaties in de landbouw. Op een platte wagen achter de trekker rijden over een aantal percelen, waar ze tekst en uitleg krijgt over een aantal proeven. Er zijn ook mbo- en hbo-studenten bij, zodat we laten zien dat jong en oud in de aardappelzetmeelsector aan de toekomst werkt.

 

Deze week begint met een werkbezoek van staatssecretaris Dijksma aan de Veenkoloniën.  Een prachtige kans om haar het gebied te laten zien en hoe wij werken aan innovaties in de landbouw. Op een platte wagen achter de trekker rijden over een aantal percelen, waar ze tekst en uitleg krijgt over een aantal proeven. Er zijn ook mbo- en hbo-studenten bij, zodat we laten zien dat jong en oud in de aardappelzetmeelsector aan de toekomst werkt.
 
Eerder in juni maakte Dijksma bekend dat het kabinet 13 miljoen euro beschikbaar stelt, zodat de sector goed kan inspelen op het nieuwe landbouwbeleid van de Europese Unie. Daarin valt veel directe inkomenssteun weg, zodat boeren meer zijn aangewezen hogere producties en aardappels met een hoger zetmeelpercentage.
 
Tegelijk wil de EU dat de landbouw groener wordt, duurzame produceert en  de percelen zo inricht, dat er meer biodiversiteit ontstaat. Daarover praat de staatssecretaris eerder op de dag met de ANOG, zeg maar de natuurboeren uit Oost-Groningen. Een interessant gesprek, waaruit dat Dijksma oog heeft voor de opvattingen van de ANOG. Tegelijkertijd wees ze erop, dat haar zienswijze op het EU-landbouwbeleid voor de ene fractie in de Tweede Kamer niet ver genoeg gaat. En voor de andere juist wel. Daar ergens tussenin, aldus Dijksma, moeten we elkaar vinden.
 
Het is prachtig weer en de Veenkoloniën liggen er als een plaatje bij. Het programma loopt tot op de minuut zoals gepland. Hulde aan de organisatie!
 
Woensdag is er een lange Statendag over de Voorjaarsnota. De PvdA komt met een plan voor Oost-Groningen, dat de gemoederen bezighoudt. Na een aantal schorsingen besluit de PvdA de stemming over de motie uit te stellen tot volgende week. Ben oprecht benieuwd hoe het afloopt.
 
De dag erna ben ik in Utrecht. Daar praat ik met collega-gedeputeerden onder andere over de ganzen. Na het ploffen van een landelijk akkoord over het ganzenbeheer is elke provincie op zichzelf aangewezen. Over het akkoord dat ik heb gesloten met de natuurorganisaties en de boeren is niet iedereen enthousiast. Mijn reactie is, dat zoiets een gevolg is als je er landelijk met zijn allen niet uitkomt. Dan ontstaan er verschillen.
 
We zullen zien wat de tijd doet. Ik ben in elk geval blij dat er in Groningen voor een periode van 6 jaar duidelijkheid is hoe we met ganzen omgaan. De afspraken zijn financieel gedekt, kosten niet meer geld dan voorheen en we zullen goed monitoren wat er gebeurt. Het duurde lang voordat we eruit waren, maar iedereen heeft er een goed gevoel over. Dat hou ik in mijn achterhoofd als ik de kritiek van mijn collega's tot me neem.
 
's Avonds reik ik de prijzen uit bij de Duurzame Dorpen verkiezing. Dat gebeurt in 't Waar en ook dit programma loopt uitstekend. Het is wel een lange avond, maar ik zie vooral blije en tevreden mensen. De projecten die langskomen laten zien dat er ontzettend veel veerkracht en denkkracht in onze dorpen zitten.
 
Met zaterdag nog een prijsuitreiking in het vooruitzicht, werk ik vrijdag nog een paar vergaderingen af.  Blauwestad heeft voor het eerst een wedstrijd in de Solar Challenge. En deze wedstrijd is nog maar één van de activiteiten in het Waterweekend . Een goed idee om Blauwestad zo onder de aandacht te brengen!