Aanleg snel internet officieel van start gegaan in Zoutkamp

De aanleg van de verbinding die in de hele provincie Groningen moet zorgen voor snel internet, is gestart. Op maandagochtend 14 mei gaven gedeputeerde Patrick Brouns en burgemeester Koos Wiersma van de gemeente De Marne symbolisch het startsein in Zoutkamp, door twee groene kabels met elkaar te verbinden. Vóór 2019 moeten bijna alle 14.000 adressen in onze provincie de beschikking hebben over snel internet.

Rodin Broadband

De snelle internetverbinding wordt aangelegd door Rodin Broadband uit Groningen. Het bedrijf krijgt daar een subsidie van tien miljoen euro voor en een lening van dertig miljoen, van de provincie, Economic Board en de Nationaal Coördinator Groningen. Eerst zijn de negen aardbevingsgemeenten aan de beurt. Na De Marne gaat Rodin in de gemeente Winsum aan de slag.

Witte en grijze adressen

Rodin mag alleen de zogenaamde 'witte' adressen voorzien. Dit zijn adressen waar de huidige internetvoorziening onvoldoende is om een bepaalde internetsnelheid te kunnen bereiken en waar marktpartijen geen plannen hebben om de snelheid binnen drie jaar te verhogen. 'Grijze' adressen, waar volgens marktpartijen KPN en Ziggo voldoende capaciteit wordt geleverd, komen niet in aanmerking voor een aansluiting.

Eerste provincie

Snel internet is een voorwaarde voor zowel inwoners als ondernemers om hun zaken te regelen. In steeds meer sectoren worden innovaties gedaan, waarvoor snel internet nodig is. Als de aanleg volgend jaar klaar is, is Groningen de eerste provincie in Nederland die volledig voorzien is van snel internet.