Aanleg oost-westverbinding Blauwe Passage van start gegaan

De aanleg van de oost-westverbinding van de Blauwe Passage, de vaarweg tussen het Oldambtmeer en Nieuwolda, is op donderdag 28 november van start gegaan. Gedeputeerde Henk Staghouwer en wethouder van Oldambt Ricky van den Aker gaven het startsein voor de werkzaamheden. Dat deden ze door een aantal gekleurde lichten aan te zetten die samen een beeld gaven van hoe de Blauwe Passage er straks uit komt te zien.

 

De aanleg van de oost-westverbinding van de Blauwe Passage, de vaarweg tussen het Oldambtmeer en Nieuwolda, is op donderdag 28 november van start gegaan. Gedeputeerde Henk Staghouwer en wethouder van Oldambt Ricky van den Aker gaven het startsein voor de werkzaamheden. Dat deden ze door een aantal gekleurde lichten aan te zetten die samen een beeld gaven van hoe de Blauwe Passage er straks uit komt te zien.

Laatste fase Blauwe Passage

Met de aanleg van de oost-westverbinding is de laatste fase van het project ingegaan. Het eerste gedeelte van de Blauwe Passage, het sluis- en brugcomplex aan de kant van het Oldambtmeer, is inmiddels gereed. Verder is het Nieuwe Kanaal uitgebaggerd en voorzien van beschoeiingen. In Nieuwolda komt nog een houten ophaalbrug. Een ander onderdeel van het project is de aanpak van de Oudlandseweg bij Midwolda: deze wordt verbreed en vernieuwd. De herinrichting van het gedeelte van deze weg tussen Airport Oostwold en het brug- en sluizencomplex in Midwolda is inmiddels klaar. Zoals het nu lijkt wordt de Blauwe Passage in het vaarseizoen van 2015 in gebruik genomen.

Toeristische en economische impuls

Met de Blauwe Passage krijgen het Oldambtmeer en Blauwestad een aansluiting op het Termunterzijldiep, de Dollard en de Eems in Duitsland. Ook ontstaat er een verbinding via Delfzijl naar het Damsterdiepcircuit en andere routes in Groningen en Friesland. De toeristische en economische mogelijkheden worden hiermee flink verruimd. Uit onderzoek blijkt dat de Blauwe Passage 35 extra arbeidsplaatsen oplevert in de omgeving van het Oldambtmeer, onder meer in de horeca en het verhuur en onderhoud van boten.

Het project kost in totaal 13,6 miljoen euro. De provincie Groningen en de gemeente Oldambt zijn de belangrijkste geldschieters. Verder betalen het Europa, het Rijk en waterschap Hunze en Aa's mee.