Aanleg eerste fase Fietsroute Plus Zuidhorn - Groningen van start

Gedeputeerde Marc Jager van de provincie Groningen en burgemeester Bertus Fennema verrichtten donderdag 8 april de starthandeling voor de eerste fase van de aanleg van de Fietsroute Plus tussen Zuidhorn en Groningen. Een Fietsroute Plus is een fietspad, dat extra breed en comfortabel is

Gedeputeerde Marc Jager van de provincie Groningen en burgemeester Bertus Fennema verrichtten donderdag 8 april de starthandeling voor de eerste fase van de aanleg van de Fietsroute Plus tussen Zuidhorn en Groningen. Een Fietsroute Plus is een fietspad, dat extra breed en comfortabel is. Deze pluspunten moeten de fiets een aantrekkelijk alternatief voor de auto maken. Het fietspad komt te liggen aan de zuidzijde van de provinciale weg N355 (Friesestraatweg). De aanleg ervan vindt in drie fasen plaats. Het eerste gedeelte ligt tussen Zuidhorn en Nieuwklap, in de gemeente Zuidhorn.

Problemen met het huidige fietspad

Op dit moment ligt er al een fietspad langs de N355 tussen Zuidhorn en Groningen, maar dat voldoet niet meer aan de huidige eisen. Het is erg smal en ligt dicht langs de weg. Hierdoor hebben fietsers last van rukwinden en opspattend water van het langsrijdend autoverkeer en gebeuren er veel ongelukken. 

Fietsroute Plus

De nieuwe Fietsroute Plus wordt extra breed en krijgt meer verlichting. Ook wordt de belijning duidelijker en de berm tussen het fietspad en de rijbaan breder. Het fietspad wordt uitgevoerd in beton, en is 3,5 meter breed.
Het tweede gedeelte van het fietspad tussen Nieuwklap en Groningen wordt naar verwachting in 2011 aangelegd. Het tussenliggende stuk bij Nieuwklap en de aanleg van een nieuwe brug worden meegenomen in het project "Vervanging bruggen Aduard/Dorkwerd".

Eerste Fietsroute Plus in de provincie

Het nieuwe fietspad tussen Zuidhorn en Groningen is de eerste Fietsroute Plus in de provincie Groningen. Er is ook een Fietsroute Plus gepland tussen Groningen en Bedum.