5,8 miljoen voor WK Wielrennen 2020 in Groningen en Drenthe

De provincie wil ruim 5,8 miljoen euro uittrekken voor de organisatie van het WK Wielrennen 2020 in Groningen en Drenthe. Beide provincies hebben onderzoek laten doen naar de haalbaarheid. Daaruit bleek dat er veel enthousiasme is in de regio om het WK te organiseren. Vanuit Drenthe wordt nog bekendgemaakt hoeveel geld er beschikbaar komt. Provinciale Staten van Groningen en Drenthe beslissen of de financiĆ«le bijdrage er uiteindelijk komt.

TopDutch

De beide provincies zien het WK Wielrennen als een unieke mogelijkheid om een van de allergrootste sportevenementen ter wereld naar het Noorden te halen. Het WK moet Groningen en Drenthe volgens de provincies als fietsregio op de kaart zetten. De internationale campagne TopDutch, ter promotie van het Noorden, heeft toegezegd zich te verbinden aan de eventuele organisatie van het WK.

Bidbook

Sportevenementenbureau 'The Organizing Connection' organiseert het bid. Het bureau heeft de afgelopen periode gewerkt aan mogelijke routes. Binnenkort komt de internationale wielerbond UCI naar Nederland om de routes te bekijken. Na dit bezoek wordt op basis van het bidbook een beslissing genomen. In het bidbook staat een programma van acht fietsdagen met gevarieerde routes. De tijdritten starten op de Grote Markt in Groningen, de wegwedstrijden vanuit Emmen. Gieten, Appingedam en Veendam zijn opgenomen als startlocaties voor de junioren-en beloften-wedstrijden. Alle etappes finishen op het TT Circuit Assen.

Vervolg

Provinciale Staten van Groningen nemen op 30 mei een beslissing over de financiering. Op 6 juni komen Provinciale Staten van Drenthe bij elkaar. Mochten Provinciale Staten van beide provincies positief besluiten dan volgt halverwege juni 2018 een besluit van de UCI of het WK Wielrennen in 2020 daadwerkelijk in het Noorden verreden kan worden.