3D-bike laat fietsers de gevaren van afleiding ervaren

Welke gevaren brengt afleiding op de fiets met zich mee? Dat konden voorbijgangers vrijdag 21 september op het Hoofdstation in Groningen ervaren op een speciale fiets, met een 3D-bril op (de '3D Afleiding Bike'). De virtuele fiets is door Verkeerswijzer Groningen ontwikkeld en wordt in de provincie Groningen ingezet als onderdeel van de landelijke verkeersveiligheidscampagne MONO, die half september landelijk werd gelanceerd. De 3D Afleiding Bike is een primeur in Nederland.   

Afleiding in het verkeer

De 3D Afleiding Bike wordt ingezet om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid in onze provincie. Op de fiets ervaren deelnemers met behulp van een 3D-bril in een virtual reality-wereld wat het effect is van afleiding op de fiets. Doordat ze het zelf ervaren, is de kans het grootst dat ze in het vervolg niet meer appen op de fiets, om zo slingeren op de weg, bijna-botsingen of echte ongelukken te voorkomen. De 3D Afleiding bike wordt de komende weken ook nog ingezet in Leek, Bedum en Stadskanaal.

MONO-campagne

Half september presenteerde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I en W) de MONO-campagne om minder fietsers en automobilisten sociale media te laten gebruiken tijdens het rijden. Weggebruikers worden gestimuleerd om hun telefoon tijdens het rijden op stil te zetten of aan de kant te leggen. Ook worden mensen in hun omgeving ontmoedigd om berichten te sturen naar mensen waarvan ze weten dat ze onderweg zijn. Dit gebeurt onder meer met borden langs de weg en radio- en tv-spotjes. De boodschap van de campagne is: rij zonder afleiding. De campagne gaat meerdere jaren duren en is een initiatief van het ministerie van I en W, in samenwerking verkeersorganisaties en de gezamenlijke provincies.